On je najjači čovjek u Tokiju: Džin iz Gruzije i kota 500

”Što je Bolt u sprintu, Felps u plivanju, to je Talakadze u dizanju tegova. Nedodirljiv je”, rekao je Brazilac Fernando Reiš, jedan od najvećih rivala Laše Talakadzea, gruzijskog dizača tegova

17634 pregleda 10 komentar(a)
Ne opterećuje se težinama, a diže kao iz šale: Laša Talakadze nosi zastavu Gruzije na otvaranju Igara, Foto: Reuters
Ne opterećuje se težinama, a diže kao iz šale: Laša Talakadze nosi zastavu Gruzije na otvaranju Igara, Foto: Reuters

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Novak Đoković i Simon Bajls su glavne zvijezde, Trajvon Bromel je najbrži, Kejleb Dresel najbolji plivač na Olimpijskim igrama - ali ko je najjači čovjek u Tokiju?

Takav status je možda nezahvalno dodijeliti, jer je toliko atleta, toliko vrhunskih asova u borilačkim vještinama, čiju je snagu nemoguće izmjeriti, ali kada se sagledaju realne brojke, titula “strongmena” pripada jednom Gruzijcu.

Laša Talakadze je dizač tegova, koji bi u Tokiju mogao do drugog olimpijskog zlata, ali čiji je drugi cilj još veći - da postane prvi čovjek, koji je ukupno podigao 500 kilograma u olimpijskom dizanju, kombinujući discipline trzaj i izbačaj.

”Ne opterećujem se težinama, ono što vrijedi su moje medalje”, kaže džin iz Gruzije.

”Što je Bolt u sprintu, Felps u plivanju, to je Talakadze u dizanju tegova. Nedodirljiv je”, rekao je Brazilac Fernando Reiš, jedan od Talakadzeovih najvećih rivala.

Laša Talakadze je rođen prije 27 godina, aktivno je počeo da se bavi sportom kao dijete, uz oca koji je, takođe, bio dizač tegova, izuzetno popularnom sportu u Gruziji.

Od tada do danas stvarao je čuda na svim takmičenjima - olimpijski je šampion iz Rija, petostruki je svjetski i evropski prvak, a tokom karijere oborio je čak 20 svjetskih rekorda.

Takmičio se u kategoriji iznad 105 kilograma, a težak je znatno više - čak 173 kilograma, na 198 centimetara visine.

”Moj otac se bavio ovim sportom, ali nije bio svjetski nivo. Usadio mi je ljubav, a upoznao me sa šampionima iz Gruzije, koji su mi pomogli da budem ovo što jesam. Imao sam čast da treniram s Kakijem Kakijašvilijem koji je trostruki olimpijski šampion. Bez njega na bih bio to što jesam”, kazao je Talakadze u jednom od rijetkih intervjua svjetskim medijima.

Gruzijci ga opisuju kao povučenog i mirnog gorostasa, a snimci s takmičenja pokazuju i da je takav kada pomjera granice.

Tegove diže s lakoćom, čini se bez napora, uz karakterističan krik kada ispuni zadatak, a još se nije dogodilo da ima neuspio pokušaj.

”Imam dobar fokus i samopouzdanje”, objašnjava Talakadze.

U Tokio je došao nakon još jednog podviga. Nedavno je na Evropskom prvenstvu oborio sopstveni rekord - podigao je 222 kilograma iz trzaja, a 263 iz izbačaja, ukupno 485, što nijednom dizaču tegova u olimpijskoj verziji ovog drevnog sporta nije uspjelo.

Na treninzima se primakao magičnoj granici od 500 kilograma, u dvije discipline je podigao ukupno 495.

”Nisam dostigao maksimum, još radim na sebi. Snaga je tu, tehnika se usavrašava svaki dan, a ono na čemu posebno radim su masaže i priprema tijela za nastup, kao i terapije, jer jedna povreda može da košta karijere”, objasnio je Talakadze.

Gruzija je, inače, zemlja sportskih “ratnika” - od 32 olimpijske medalje, 31 su gruzijski sportisti osvojili u rvanju (17), džudou (osam) i dizanju tegova (pet). Jednu imaju u streljaštvu.

Bonus video: