„Trešnjin cvijet” opio Crnu Goru, sa šampionima za četvrtfinale

Japanske rukometašice pobijedile Crnu Goru 29:26, najviše zahvaljujući briljantnoj izvedbi golmanke Sakure Kametani, koja je upisala čak 21 odbranu, zaustavljala i zicere, razbila napadačku koncepciju, unijela nervozu među “lavice”. Sjutra protiv Norveške (9.15)

4740 pregleda 10 komentar(a)
Mehmedović i Andrea Klikovac nakon šokantnog poraza od Japana, Foto: GONZALO FUENTES
Mehmedović i Andrea Klikovac nakon šokantnog poraza od Japana, Foto: GONZALO FUENTES

Od specijalnog izvještača „Vijesti"

Sakura je jedan od simbola Japana. Sakura znači trešnjin cvijet.

Vrijeme cvjetanja, krajem marta i početkom aprila, za Japan je nacionalni praznik.

Hanami je naziv za zabave koje se priređuju u cijeloj zemlji u vrijeme dok sakura počinje da plijeni izgledom, bojama, mirisom…

Jedna Sakura je priredila rukometni hanami crnogorskim rukometašicama u drugom kolu grupne faze olimpijskog turnira - Japan je pobijedio 29:26, najviše zahvaljujući briljantnoj izvedbi golmanke Sakure Kametani, koja je upisala čak 21 odbranu, zaustavljala i zicere, razbila napadačku koncepciju, unijela nervozu među “lavice”.

Ali, “trešnjin cvijet” ne bi mogao toliko da opije da su crnogorske rukometašice bile na nivou koji zahtijeva svaki meč na Olimpijskim igrama, posebno protiv tako motivisanog domaćina, borbenih japanskih djevojaka, koje su šansu da na svom terenu naprave nešto veliko čekale cijeli život.

”Postojao je pritisak i naboj, mnogo smo promašivale, nismo davale ni zicere. Sve je u glavi, šutirale su u golmanku, nisu gledale u nju. Vidjela se tenzija, postojao je stres, a ja tražim suprotno - da igraju svoj rukomet, da uživaju, da budu opuštene. Najbolji rukomet se igra kada se igra zato što ga voliš, a ne zato što nešto moraš”, kazala je selektorka Bojana Popović.

”Imale smo ogromnu želju koju smo kanalisale loše, odjednom kao da smo upale u ambis nakon dobrog početka”, istakla je Tatjana Brnović, koja je sa šest golova bila najbolja ofanzivna opcija u crnogorskom timu.

Uz nju, četiri pogotka sa crte upisala je Ema Ramusović, četiri iz sedmerca (nijedan iz igre) dala je Jovanka Radičević, dva su ubačena na praznu mrežu - gdje su golovi sa devet metara, sa krila, iz kontri… Nije bilo ni pravog učinka golmana, tri golmanke imale su ukupno šest odbrana…

”Možda je dobro što nam se sada ovo desilo da se malo zapitamo i zamislimo. Jer, iz ovakvih poraza najbolje se uči. Sigurna sam da ćemo naučiti”, kazala je Đurđina Jauković.

Crnu Goru nakon iznenađujućeg poraza čeka težak put do četvrtfinala, teži nego što je izgledalo nakon startne pobjede nad Angolom.

Olako i prelako propuštena je velika šansu da se već nakon drugog kola grupne faze praktično osigura četvrtfinale.

Naredni rivali su šampioni - Evrope (Norveška), Azije (Južna Koreja) i svijeta (Holandija).

Za prolaz je potrebna bar jedna pobjeda, u nekim računicama možda i neće biti dovoljna.

”Moramo da idemo dalje, da vjerujemo u ono što radimo. Ispred nas su rivali koji mogu da se pobijede, samo moramo da budemo pametne i opuštene”, kaže selektorka Bojana Popović.

Da li je moguće biti opušten protiv velesile kakva je Norveška, koja u svako veliko takmičenje ulazi sa statusom favorita i koja cilja isključivo zlato.

”Radićemo na tome do utakmice. Baš je Norveška rival protiv koga ne bi trebalo da bude tenzija i nervoze, to je rival koji motiviše da igraš najbolje što možeš, da uživaš na terenu i prilici da se pokažeš na najvećoj sceni”, kaže Popovićeva.

Iako je poziciona odbrana u duelu sa Japanom bila korektna, a golovi su uglavnom primani iz tranzicije i nakon odbrana japanske golmanke, u duelu sa Norvežankama mora da bude neuporedivo čvršća i agresivnija, jer rival ima mnogo napadačkih opcija…

”Šta reći o Norveškoj? Odmah je pokazala kakve ambicije ima, to je tim koji je dugo zajedno, a kada dođe neko novi, priključi se iz razrađenog sistema. Moramo da uđemo dobro u meč, da ne obraćamo pažnju na bočne stvari, kao što je, recimo, bio i klizav parket u utakmici sa Japanom. Nema semafora, nema ničega - fokus mora da bude maksimalan”, zaključila je Bojana Popović.

Bonus video: