razlozi odustajanja ikone gimnastike

Simon Bajls u procjepu zbog striktne primjene pravila u Japanu

Lijek koji mora da uzima Bajls joj ne omogućava sve fantastične okrete, skokove i salto, ali je to psihoaktivna supstanca strogo zabranjena u japanskom sportu

10607 pregleda 365 reakcija 4 komentar(a)
Bejls su zakasnili da prijave potrebni lijek, Foto: REUTERS
Bejls su zakasnili da prijave potrebni lijek, Foto: REUTERS

Sportski svijet šokirala je odluka da nakon prve vježbe ekipnog nastupa - preskoka u Tokiju Simon Bajls, četvorstruka olimpijska prvakinja se povuče.

Povukla se i iz pojedinačnog višeboja, a u međuvremenu je odustala i od borbi za medalje na dvovisinskom razboju i u disciplini preskoka.

O tome da li će nastupiti na gredi i parteru, kasnije će donijeti odluku. Ona je bila kvalifikovana za sva ta finala.

"Nakon konsultacija s medicinskim osobljem, Bajls je odlučila da se povuče, svakodnevno će se ocjenjiavti njeno stanje kako bi donijela odluku o nastupu na gredi i u parteru", saoštili su iz američke federacije gimnastike.

Upravo je nemar te organizacije uticao da Bajls ne napadne čak šest zlatnih medaja, jer nisu na vrijeme prijavili terapeutske potrebe lijeka metilfenidat, zabranjen u Japanu a umjesto sedam dana za potrebna odobrenja, od pandemije se na dozvolu u Japanu čeka pola godine!

Bajls je objasnila razloge na svojim nalozima na društvenim mrežama.

"Moj um i tijelo jednostavno nisu usklađeni. Sa tim se nije zabavno nositi a opasno je tako nastupati", opravdala se Bajls.

Ona je nakon preskoka izgubila fokus, ali ipak je uspjela da se dočeka na nogama.

"Samo njena nevjerovatna gipskost i atletičnost su joj omogućili da se ne slomi nakon takvog preskoka. Izgubila je fokus, bilo je vidno. Ljudi ne razumiju koliko je opasno uraditi salto na gredi širine 10 centimetara. Znam njen problem jer sam imala koleginicu sa istim", naglasila je Svetlana Horkina, bivša dvostruka olimpijska pojednica iz Rusije.

Bejls od djetinjstva ima problem sa bolešću poremećaja hiperaktivnosti sa deficitom pažnje.

"Da, imam ADHD, uzimala sam lijekove od djetinjstva. Molim vas, znajte da vjerujem u čistoću sporta, uvijek sam se držala pravila, a tako će biti i dalje. Fer plej je jako važan u sportu, i meni lično, ali nije sramota imati ADHD i uzimati lijekove za to, ne bojim se pričati ljudima o tome", objsnila ja velika šampionka.

Sa ADHD-om je poremećen rad neurotransmitera u određenim djelovima mozga, dolazi do funkcionalnih promjena u vezama između stanica (stvaraju se pogrešne materije u pogrešnim količinama...). Lijek pomaže povećanju aktivnost neurotransmitera, a hiperaktivna osoba postaje mirnija, poboljšava se izdržljivost, povećava se motivacija. Jedna od nuspojava je ubrzavanje metabolizma i nestanak apetita.

Ne samo Bajls, još jednoj sportskoj ikoni, Majklu Felpsu je taj poremećaj konstatovan u šestom razredu osnovne škole.

"Bajls je nastupala pod dejstvom lijeka Ritalin, ali je on blizak zabranjenim u sportu metamfetaminima. Bez njega ona bi imala nelagodu zbog žurbe, pretjeranog uzbuđenja, nepotrebnih nervoznih pokreta.. Ali nije lijek taj koji omogućava Amerikanki nevjerovatan salto, niti utiče na brzinu i fleksibilnost tijela. Nije ništa dobro što Bajls ima ADHD", kazao je Nikita Durmanov, bivši šef dopnga u Ruskom olimpijskom komitetu.

U Japanu je najstrožije zabranjen Ritalin u sportu i uzalud su pokušaji američkih gimnastičara da dobiju odobrenje terapeutske dozvole. Bez lijeka, nastupi Bajls bi bili ogroman rizik po život.

Preporučujemo za Vas