Tri scenarija: Samo najveće olimpijsko rukometno čudo ostavlja Crnu Goru bez završnice

Crna Gora u ponedjeljak od 12 i 30 po našem vremenu igra posljednji meč grupne faze, protiv svjetskog prvaka Holandije, koja je juče u derbiju grupe izgubila od Norveške 29:27

10857 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Od specijalnog izvještača Vijesti

Scenario prvi. Crna Gora osvaja bod ili pobjeđuje Holandiju, svjetskog šampiona, dolazi do četvrtfinala Olimpijskih igara.

Scenario drugi. Crna Gora gubi od Holandije, Norveška pobjeđuje Japan i Crna Gora je u četvrtfinalu.

Scenario treći. Južna Koreja pobjeđuje Angolu, Crna Gora gubi od Holandije, Japan šokira Norvešku i Crna Gora ispada.

Trebalo bi, dakle, da se dogodi najveće olimpijsko rukometno čudo pa da „lavice“ ne izbore mjesto među osam najboljih u Tokiju, bez obzira na ishod njihovog duela sa Holandijom.

Prolaz u završnicu je blizu, na dohvat ruke, a mogao je (i morao) da bude ovjeren juče, nakon utakmice sa Južnom Korejom.

Ostvarena je, doduše, pobjeda pod pritiskom, djevojke Bojane Popović su odigrale zrelo, čvrsto, strpljivo i samouvjereno duel sa prvakom Azije – punih 56 minuta.

U posljednja četiri, opuštanjem dozvolile protivnicama da smanje zaostatak sa minus šest na minus dva (28:26), a da su zadržale koncentraciju, da su se u tim momentima bavile i matematikom, sve bi bilo gotovo – pobjeda od tri razlike vodila ih je dalje.

"Žao mi je što gol razliku, koju smo imale u posljednja četiri minuta nismo zadržale, da ne bismo zavisile od drugih", rekla je Jovanka Radičević, ali naglasila:

“Najvažnije je da smo poslije dva poraza ustale. Ima tu mnogo prostora za napredak, za bolju igru, ali najvažnije od svega je da smo pobijedile. Pristala bih do kraja da bude ovako - da se mučimo, ali da pobjeđujemo. Imamo mnogo razloga da budemo zadovoljne - nije lako dići se poslije dva poraza. Bilo je dobrih i loših stvari, ali kao ekipa rastemo".

Nakon velikog kiksa protiv Japana, te rukometnog cunamija koji im je priredila Norveška u drugom poluvremenu, crnogorske rukometašice nisu imale izbor, još jedan poraz označio bi kraj olimpijske priče.

Zbog toga bi možda i kontraproduktivno bilo razmišljati o gol razlici, a nije bilo ni realno da se na taj način, previše samouvjereno, ulazi u meč sa najboljom azijskom ekipom.

“Meni je bilo bitno da djevojke pokažu da mogu da igraju svih 60 minuta i da je sve u njihovim glavama. Mislim da smo uspjele u tome. Nastavljamo da gradimo nešto, želimo da odigramo još jednu dobru utakmicu i da se dignemo do, nadam se, presudnog meča u četvrtfinalu”, kazala je selektorka Bojana Popović.

Crna Gora u ponedjeljak od 12 i 30 po našem vremenu igra posljednji meč grupne faze, protiv svjetskog prvaka Holandije, koja je juče u derbiju grupe izgubila od Norveške 29:27.

Holanđanke su posljednjih godina hit u svjetskom rukometu, a selekcija sa kojom se Crna Gora u tom periodu nije ukrstila na velikim takmičenjima.

Dva puta su se ove dvije selekcije sastale u zvaničnim mečevima i oba puta crnogorski tim je slavio – bilo je to, međutim, davno, 2013. (Evropsko prvenstvo 31:27) i 2014. (Svjetsko prvenstvo 27:25). Mnogo se promijenilo od tada, sada je Holandija velesila, a Crna Gora iz drugog plana sanja velike stvari...

"Nisu toliko individualno toliko jake, ali igraju lijepo, sa tečnim protokom lopte. Završi se meč, vidite da je Holandija pobijedila, a niko ne odskoči. Jednostavno - tim su, a to je, smatram, najveći kompliment", kaže Tatjana Brnović, jedna od najboljih igračica u crnogorskom timu u dosadašnjem dijelu takmičenja.

Crna Gora ima jedan samo jedan izbor u duelu sa takvim timom – strpljiv napad, sa što manjim brojem grešaka, kako bi se meč uveo u sporiji ritam i pozicionu odbranu.

"Moramo da pokušamo da prekidamo njihovu igra, da se spriječimo njihov protok lopte, da budemo agresivne u odbrani. Ne smijemo im dozvoliti da se rastrče, što one žele. Protiv Koreje je bilo mnogo manje tehničkih grešaka nego na prethodnim mečevima, što je veoma dobro i tako mora da bude protiv Holandije”, ističe Brnović.

Bonus video: