Četvrtfinale uz oscilacije: “Ajkule” žele da se podignu pred olimpijski rasplet

Četvrtfinale je obezbijeđeno, ostala je još jedna utakmica u grupi, sa Srbijom (ponedjeljak, sedam sati ujutro po našem vremenu), koja je daleko od nivoa koji se očekuje od olimpijskog šampiona i ekipe pune asova

17659 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Od specijalnog izvještača Vijesti

Australija i Kazahstan bili su „mete“ crnogorskih vaterpolista u grupnoj fazi olimpijskih igara, karta za četvrtfinale...

Prvi cilj je ispunjen onako kako se i planiralo, pobjedama nad dvije, objektivno, najslabije selekcije u prvom dijelu turnira.

Između ta dva meča, stali su porazi od Španije i Hrvatske, kao potvrda žestoke konkurencije u Tokiju, ali i neka vrsta otrežnjenja i saznanja koliko je teško na najvećem takmičenju napraviti veliki rezultat, sa deset debitanata u ekipi.

“Teško je držati formu 14 dana, dobro je što smo u četvrtfinalu, a što nije sve bilo idealno. Nadam se da ćemo do četvrtfinala doći do nivoa koji možemo i koji želimo“, ističe selektor Vladimir Gojković.

Crna Gora je u svakom meču imala dosta oscilacija, na momente bila razigrana, ali nedorečena, a u pojedinim trenucima inferiorna u odnosu na dvije selekcije koje pretenduju na najviši plasman.

Jasno je da su Olimpijske igre motiv više za sve, a “ajkule” su u posljednje vrijeme došle do reputacije tima koji nikako ne smije da se potcijeni, iako je riječ o promijenjenom sastavu, sa igračima koji tek prave ime u vaterpolo svijetu, izuzev “senatora” Ivovića i Brguljana.

"Imali smo dosta oscilacija, čak i protiv Kazahstana. Mislim da moramo da budemo što konstantniji i ako to unaprijedimo onda ćemo moći da napravimo mnogo veći rezultat", kaže jedan od najmlađih Dušan Matković.

„Mislim da možemo da napredujemo, jer smo na nivou na kome možemo da budemo bili samo u jednom dijelu meča sa Španijom i na početku utakmice sa Hrvatskom”, naglasio je selektor Gojković.

Četvrtfinale je obezbijeđeno, ostala je još jedna utakmica u grupi, sa Srbijom (ponedjeljak, sedam sati ujutro po našem vremenu), koja je daleko od nivoa koji se očekuje od olimpijskog šampiona i ekipe pune asova.

I “delfini” imaju pobjede nad autsajderima, a poraze od Hrvatske i Španije. To je, ipak, tim pun iskustva, za razliku od crnogorskog, sa igračima koji su osvojili sve što su mogli, i to više puta, i koji mogu da namjeste glavu i tijelo za mečeve odluke.

Crna Gora nema taj luksuz da može da taktizira, već mora da se podiže iz utakmice u utakmicu.

“Ako iskoristimo meč sa jakom Srbijom da se podignemo, vjerujem da da možemo da napravimo stepenicu više u našoj igri pred utakmicu za koju počinjemo da se spremamo”, ističe Gojković.

Crna Gora može da bude treća ili četvrta u grupi, a rivala u četvrtfinalu saznaće nakon posljednjeg kola – biće to Italija, Grčka ili Mađarska. Italijani i Grci imaju po sedam bodova, Mađari šest, uoči raspleta u kome Grčku čeka duel sa SAD, dok će Mađarska i Italija u međusobnom duelu podijeliti pozicije.

„Do sada je bio jedan, sada kreće drugi turnir. Mi smo bili pod opterećenjem na prvom meču sa Australijom, to nam je bila utakmica od presudne važnosti. Četvrtfinale je uspjeh, a kod god nam dođe možemo da igramo i šanse će da budu 50-50. Kao što sam rekao i prije dva mjeseca, deset ekipa se borilo za četvrtfinale, ko kod dođe među osam može do medalje “, ističe selektor Gojković.

"Sve četiri utakmice biće neizvjesne, očekujem duele na jedan gol i apsolutno je svejedno hoćemo li ići na Grke, Mađare ili Italijane. U ovoj konkutrenicji svako svkoga može da pobijedi", smatra Marko Petković.

Bonus video: