Sjajna Slovenija srušila Španiju: Dončić razigravao, Čančar pogađao, Tobi zakucao "furiju"

Slovenija bez poraza završila grupnu fazu

11432 pregleda 362 reakcija 15 komentar(a)
Košarkaši Slovenije, Foto: Reuters
Košarkaši Slovenije, Foto: Reuters

Košarkaši Slovenije blistaju u Tokiju - Luka Dončić i saigrači srušili su danas svjetskog prvaka, Španiju 95:87 u trećem kolu i osvojili prvo mjesto u grupi C.

Slovenija je u grupnoj fazi zabilježila sve tri pobjede, Španija ima dvije pobjede i poraz.

Aktuelni evropski šampion odigrao je sjajan meč - Luka Dončić nije bio na poenterskom nivou, ali je to nadoknadio u drugim segmentima igre. Sa distance je siguran bio Vlatko Čančar, u reketu dominantan Majk Tobi.

Dončić je meč završio sa 12 poena (2/7 šut iz igre), a imao je 14 skokova i devet asistencija.

Olimpijske igre
foto: Reuters

Vlatko Čančar je bio najefikasniji sa 22 poena (8/12 iz igre), a Majk Tobi je imao 16 poena i 14 skokova. Tobi je u nekoliko navrata imao veoma bitne ofanzivne skokove, nakon kojih je potom poentirao.

Klemen Prepelič je meč završio sa 15 poena.

Kod Španije najefikasniji je bio Riki Rubio sa 18 poena, Alberto Abalde je imao 14, a Rudi Fernandes i Serhio Ljulj po 12.

Slovenija je u prvom poluvremenu samo jednom bila u prednosti - 26:24 početkom druge četvrtine kada je Aleksej Nikolić pogodio trojku.

Slovenija, Olimpijske igre
foto: Reuters

Španci su održavali prednost tokom meča, u trećoj četvrtini imali maksimalnih 12 poena prednosti, ali se Slovenci nisu predavali - velikom borbenošću, blistavom igrom na oba kraja terena topili su zaostatak i u uzbudljivom finišu stigli do velike pobjede.

Nakon konferencije za medije održaće se žrijeb za četvrtfinale. U prvom šeširu su prvaci grupa (Francuska, Australija, Slovenija) i najbolji drugoplasirani (SAD), u drugom ostali (Španija, Italija, Argentina, Njemačka). Timovi iz iste grupe ne mogu da se sastanu u četvrtfinalu, a drugoplasirani iz prvog šešira ne može da se sastane sa trećeplasiranim iz drugog šešira.

Bonus video: