Okon senzacionalni pobjednik, Hamilton opet lider

Vozač Alpina iskoristio haos na Hungaroringu i stigao do prve pobjede u karijeri

5745 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vozač ekipe Alpin Esteban Okon slavio je na trci za Veliku nagradu Mađarske i upisao prvu pobjedu u karijeri u Formuli 1.

Okon je iskoristio haos u prvom krugu na Hungaroringu, vozio je sigurno i ostvario najveći uspjeh u karijeri.

Drugo mjesto zauzeo je vozač Aston Martina Sebastijan Fetel, a treće aktuelni svjetski šampion Luis Hamilton, koji je u jednom trenutku bio posljednji, 14. iako je krenuo sa pol-pozicije.

Vozač Mercedesa je preuzeo vođstvo u generalnom plasmanu sa šest bodova više od Maksa Ferstapena iz Red Bula.

Vozač Ferarija Karlos Sains je zauzeo četvrto mjesto, peti je bio Fernando Alonso iz Alpina, a šesti Pjer Gasli iz Alfa Taurija, koji je osvojio i dodatni bod za najbrži krug trke.

Njegov klupski kolega Juki Cunoda bio je sedmi, osmi i deveti su bili vozači Vilijamsa Nikolas Latifi i Džordž Rasel, a na 10. mjestu trku je završio Ferstapen iz Red Bula.

Trka je bila prekinuta poslije incidenta u prvom krugu.

Hamilton je krenuo sa pol-pozicije, odbranio je vođstvo, a iza njega došlo je do incidenta. Njegov timski kolega Valteri Botas loše je startovao sa drugog mjesta, zakačio je Landa Norisa iz Meklarena, koji je tada udario u bolid Ferstapena i oštetio ga.

Botas je poslije toga udario i u Serhija Peresa iz Red Bula.

U gužvi se našla nekolicina vozača, pa je izašlo vozilo bezbjednosti na stazu i ubrzo je trka prekinuta. Odustali su Botas, Peres, Šarl Lekler iz Ferarija i Lens Strol iz Aston Martina.

U tim trenucima Hamilton je bio prvi, ispred Okona i Sebastijana Fetela.

Trka je poslije manje od pola sata pauze nastavljena startom iz mesta, Hamilton je startovao sam, jer su ostali vozači otišli u boks na zamjenu guma. Britanac je krug kasnije otišao u boks i na stazu se vratio kao posljednji, 14.

U šampionatu Formule 1 slijedi pauza, a sezona se nastavlja 29. avgusta za Veliku nagradu Belgije.

Bonus video: