„Ajkule” na poznatoj olimpijskoj teritoriji - iz drugog plana do nove šanse za medalju

„Nismo bili na nivou tokom grupne faze, ali vjerujem da će se to što smo radili i kako smo radili vidjeti u najvažnijem trenutku”, ističe Vladan Spaić

18381 pregleda 135 reakcija 11 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Od specijalnog izvještača „Vijesti”

Tri učešća, tri četvrtfinala, tri polufinala, tri četvrta mjesta.

Četvrti nastup i novo olimpijsko četvrtfinale za vaterpolo reprezentaciju Crne Gore.

Još jedan meč za istoriju, nova prilika da se uđe u borbu za medalje, ovoga puta iz potpuno drugog plana i sa „margina”, nakon neubjedljivih izdanja u grupnoj fazi, te ubjedljivih poraza od Hrvatske i Srbije, kao i od Španije, koja je grupnu fazu odigrala na najvećem nivou.

Grčka, rival „ajkula” (srijeda, 8.30 ujutro po našem vremenu), odmah je iza Španije, i po utisku i rezultatima.

„Sve što je bilo prije se zaboravlja - i to što smo pokazali mi, i to što su pružili oni. Ovo je meč istine, sve što smo radili posljednjih godinu-godinu i po staje u predstojeća 32 minuta”, kaže Vladan Spaić, koji je doživio neugodnu povredu još na startu protiv Australije, ali će biti spreman za duel sa Grčkom.

„Bilo je i dobrih i loših momenata do sada, o tome ćemo kasnije, sada je pred nama meč odluke, za koji smo se spremali odavno”, ističe Vlado Popadić.

„Nećemo ga doživljavati kao meč na život i smrt, već kao trenutak u kome želimo da damo maksimum, da pokažemo sve što možemo i ponosno napustimo bazen. Da li će to biti dovoljno za pobjedu - to ćemo da vidimo. Ako budemo pravi i onakvi kakvi možemo da budemo, imamo šanse da pobijedimo”, nadovezao se Spaić.

Ne treba biti veliki poznavalac vaterpola i sporta uopšte, dovoljno je vidjeti rezultate u duelima sa najvećim rivalima i favoritima, Srbijom i Hrvatskom, da bi se zaključilo da je Crna Gora daleko od forme i igre koja je potrebna za ravnopravnu borbu za medalje.

„Nismo bili na nivou tokom grupne faze, ali vjerujem da će se to što smo radili i kako smo radili vidjeti u najvažnijem trenutku”, ističe Spaić.

Grčka je, za razliku od Crne Gore, imala stabilnu formu u prvom dijelu, a pokazala je i pobjednički mentalitet u mečevima sa Mađarskom, koju je slomila u finišu, pa i sa Japanom, koji je prijetio do kraja, te u remiju sa Italijom...

„Nismo pokazali da možemo da ‘povežemo’ cijelu utakmicu, to je činjenica. Nadam se da će se to dogoditi protiv Grka, jer smo pokazali da možemo da igramo sa njima, mada oni igraju najbolji vaterpolo trenutno uz Španiju. Grčka je popunjena na svim pozicijama, veoma kompaktna, sa dobrim centima i dobrim šuterima. Favorit je, na papiru, naša obaveza je da damo maksimum”, ističe Spajić.

Crna Gora i Grčka su ove godine odigrale već četiri zvanične utakmice.

Prvi, u januaru ove godine, dobili su Grci u kvalifikacijama za Svjetsku ligu, u naredna tri slavile su „ajkule” - dva puta u Roterdamu, na putu ka Tokiju, te nedavno u polufinalu Svjetske lige.

Dva od ta tri trijumfa ostvarena su briljantnom odbranom, koja je raspucane i snažne grčke igrače zaustavila na svega četiri gola.

„Igrali smo dobro sa njima u posljednje vrijeme. Očekujem tvrdu utakmicu, mnogo borbe, vjerujem da može da ode na našu stranu. Oni su u naletu, imaju samopouzdanje, ali pokazali smo da imamo rješenje za njih. Imamo pravo da se nadamo polufinalu”, zaključio je Popadić.