Jedinstvena publikacija istorijatu i razvoju atletike osoba sa invaliditetom

Podgorički publicista Zoran Poleksić je izdao još jedan naslov, premijeran u okvirima bivše države

2503 pregleda 0 komentar(a)
Zoran Poleksić, Foto: Privatna arhiva
Zoran Poleksić, Foto: Privatna arhiva

Nakon početkom maja objavljene i predstavljene monografije o Biblioteci za slijepe Crne Gore, jedinstvene publikacije tog tipa na prostoru nekadašnje SFRJ, podgorički publicista Zoran Poleksić je nedavno izdao još jedan naslov, takođe premijeran u okvirima bivše države, knjigu o istorijatu, razvoju i aktuelnom trenutku atletike osoba sa invaliditetom pod nazivom “Paraatletika u Crnoj Gori”.

"Ravno je 55 godina od početka organizovanog bavljenja atletikom osoba sa invlaiditetom u Crnoj Gori, a u poslednjih pet godina naši sportisti su osvojili čak pet medalja na evropskim šampionatima što su ujedno i prva odličja za crnogorske paraatletičare na najvećim kontinentalnim smotrama. To su bili glavni povodi stvaranja publikacije koja će uskoro biti promovisana u Baru, a zatim i u Resursnom centru za djecu u mlade u Podgorici, u čijem sklopu se zapravo obavljaju trenažni procesi naših paraatletičara", kazao je Poleksić o motivima nastanka knjige, njegove 27. po redu, a treće iz oblasti sporta osoba sa invaliditetom, što ukazuje na posvećenost autora predmetnoj materiji.

"Kao i prilikom rada na predhodne dvije knjige sa sličnim temama, nijesam se rukovodio samo sportskim postignućima, rezultatima i rekordima, već sam pokušao da ukažem da je riječ o mnogo dubljim i kompleksnijm nadmetanjima, onim najtežim - borbama sa samim sobom, o samoprijegornom radu i želji da se da najbolja verzija sebe, o sudbini i volji da se njome upravlja. Sa druge strane, storije iz knjige su prožete i vansportskim aktivnostima, afinintetima, interesovanjima, načinima funkcionisanja, životnim stilovima crnogorskih sportista sa invaliditetom i njihovom višedimenzionalnom doprinosu društvu i zajednici. Stoga sam zahvalan rukovodstvu Paraolimpijskog komiteta Crne Gore što mi je omogućilo, ne samo stvaranje zapisa koji ostaju za vječnost, već i jedanko takvih poznanstva i prijateljstava", naglasio je Poleksić.

Bonus video: