Četvrto uzastopno olimpijsko zlato za košarkaše SAD

Selekciju SAD predvodio je Kevin Durent sa 29 poena i šest skokova

15131 pregleda 130 reakcija 5 komentar(a)
Durent, Foto: Reuters
Durent, Foto: Reuters

Muška košarkaška reprezentacija SAD odbranila je danas zlatnu medalju, pošto je u finalu Olimpijskih igara u Tokiju pobijedila Francusku sa 87:82 (22:18, 22:21, 27:24, 16:19).

Selekciju SAD predvodio je Kevin Durent sa 29 poena i šest skokova. Džejson Tejtum postigao je 19 poena uz sedam skokova, a Demijan Lilard i Džru Holidej dodali su po 11 poena.

U ekipi Francuske Rudi Gober postigao je 16 poena uz osam skokova, a sa 16 poena utakmicu je završio i Evan Furnije. Geršon Jabusel postigao je 13 poena, Nando de Kolo 12 poena, uz sedam asistencija i pet skokova, a Timote Luvavu 11 poena.

Francuska je dobro počela utakmicu i uglavnom je vodila, u jednom trenutku i sa šest razlike, sve do završnice te dionice, kada su aktuelni šampioni preokrenuli na četiri razlike (22:18).

Američki tim je predvo]en Durentom pojačao u nastavku, a poslije "trojke" Krisa Midltona poveo je sa osam poena (28:20). Prvu dvocifrenu prednost Amerikanci su stekli "trojkom" Devina Bukera, a do tada maksimalnih 13 razlike donio je Durent, poenom sa linije za slobodna bacanja, 39:26.

Francuze su u igri držali Gober, Evan Furnije i De Kolo, koji su do kraja poluvremena uspjeli da smanje zaostatak na pet poena, 39:44.

Francuski tim je na početku treće četvrtine u dva navrata prišao na dva razlike, ali su Amerikanci ubrzo vratili dvocifrenu prednost (56:46). "Trikolori" su poslije toga pokušavali da drže zaostatak ispod 10 razlike, ali su Amerikanci serijom 6:0 otišli na 14 - 71:57. Francuska je u samoj završnici "trojkama" Luvavua i Tomasa Ertela smanjila zaostatak na osam poena uoči posljednje dionice.

Košem Durenta na početku četvrte četvrtine SAD su povele sa 10 razlike, a Francuska se ponovo vratila i koševima Luvavua i Batuma i "trojkom" Frenka Ntilikine prišla na 70:73. Amerikanci su ubrzo vratili devet poena prednosti.

Francuska je propustila priliku da se primakne pošto je Gober bio neprecizan sa linije za slobodna bacanja, što je "trojkom" kaznio Lilard za novih 10 razlike (82:72).

Minut pre kraja Furnije je "trojkom" smanjio na šest razlike, Lilard je zatim promašio slobodna bacanja, a utakmica je ušla u neizvesnu završnicu nakon što je Francuska 10 sekundi pre kraja smanjila na tri razlike, poenima De Koloa sa linije za slobodna bacanja.

Odmah je fauliran Durent koji je oba puta bio precizan sa linije penala i vratio pet poena prednosti ekipi SAD. Francuska nije iskoristila poslednji napad pa je reprezentacija SAD osvojila četvrtu uzastopnu zlatnu olimpijsku medalju, ukupno 16. zlato.

U utakmici za bronzanu medalju od 13 časova igraju Slovenija i Australija.

Bonus video: