Dva bisera za Grad svjetlosti: Kristina bi mogla kao Marija

Kristina Rakočević emotivno ispratila uspjeh velike prijateljice, Marija Vuković najavljuje da bi zajedno mogle da „pokidaju” na OI u Parizu 2024. godine

15372 pregleda 61 reakcija 6 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Crna Gora je imala dva atletska bisera, dvije velike šampionke i nade u mlađim kategorijama - najbolje na svijetu.

Jedna od njih danas će se pojaviti na najvećoj pozornici, 11 godina nakon što je postala juniorska prvakinja svijeta.

Marija Vuković je 2010. u kanadskom gradu Monktonu “oduvala” konkurenciju i nadmoćno osvojila zlato.

Šest godina kasnije isti uspjeh u istoj konkurenciji ostvarila je Kristina Rakočević u bacanju diska, na Svjetskom juniorskom prvenstvu u poljskom Bidgošću.

Marija je dugo čekala da „poleti”, ali nije odustajala, nije se predavala, padala je i dizala se, da bi u Tokiju zablistala i došla do finala u disciplini u kojoj je imala potencijal i talenat da vlada.

Njen trnovit put, ali prije svega njen karakter, za Kristinu Rakočević je motiv da i ona jednog dana bude na istoj sceni.

„Marija Vuković je moja bliska prijateljica i dobro znam kroz šta je sve prolazila, kakve je situacije imala, njene uspone i padove, njenu borbu. Marija nikad nije odustala i kad su je svi otpisali, nastavila je da se bori, da vjeruje i uspjela je”, kazala je nedavno za sportfem.me 23-godišnja Kristina.

Nakon Marijinog plasmana u finale Olimpijskih igara, na društvenim mrežama je okačila emotivnu poruku prijateljici.

„Eh moja mršavice, koliko samo u tebi snage ima.

Ne pričam o ovom rutinskom nastupu u Tokiju, već o tome koliko si samo ružnih pogleda i komentara progutala, koliko si samo lažnih radovanja doživjela, rukovanja, mahanja i lažnih obećanja.

Otpisivali su tebe milion puta, a gle čuda, stojiš nekako uspravno i srećno pored tog olimpijskog znaka. I to sa stisnutim pesnicama dignutim u vazduh, zamisli.

Danas svima valjaš, ne brini, to sam provjerila za tebe. Danas si ‘naša Marija, naša munja, naš ponos, naše bravo, naš adut, naš biser’, kažu vjerovali su oni i znali da ćeš ti to odraditi kako treba, kažu da su srećni zbog tebe, kažu, kažu, kažu i obećavaju ti šarenu lažu”, napisala je, između ostalog, Kristina.

I ona, poput starije koleginice i prijateljice, potencijal velikih razmjera nije pretvorila u rezultate u najjačoj konkurenciji. Još nije, a Marijin primjer govori da nikad nije kasno...

„Marija mi je uvijek govorila - ignoriši pritisak, ne obraćaj pažnju na očekivanja drugih i ne odustaj. To je savjet koji pamtim i koga se držim”.

Kristina Rakočević je trenutno u SAD, na Univerzitetu u Majamiju, gdje traži svoj sportski put, uz, kako kaže, veliku želju da ga i pronađe.

„Više ne treba da se dokazujem nikome, osim samoj sebi. Svjesna sam da mnoge moje vršnjakinje, od kojih sam bila bolja u juniorskim danima, sada imaju bolje rezultate, ali osjećam da sam na pravom početku i dobrom putu. Nastaviću da radim na sebi, da napredujem i da imam ciljeve”.

Njen cilj su Olimpijske igre.

„To sam zacrtala i neću odustati, a Pariz je već za tri godine. Ne želim samo da učestvujem, već da budem zapažen akter, da osvajam medalje na velikim takmičenjima. Uradiću sve da se to dogodi”, poručila je Kristina.

Marija se nada da će u Gradu svjetlosti biti obje.

„Kristina je sjajna djevojka prije svega. Vjerujem da može da napravi velike stvari, nadam se i molim Boga da zajedno dođemo do Pariza i ‘pokidamo’ tamo”, rekla je Marija Vuković.

Finale u skoku uvis počinje u 12.35 časova po našem vremenu.

Bonus video: