Marija, uživaj u letu

Crnogorska skakačica uvis danas (12.35) nastupa u finalu Olimpijskih igara

20443 pregleda 194 reakcija 57 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Od specijalnog izvještača „Vijesti”

Subota je najveći dan u karijeri Marije Vuković i veliki dan za crnogorski sport.

Finalni program u atletici prvorazredni je događaj na svim Olimpijskim igrama, koji se do Tokija održavao pred punim tribinama, uz huk i aplauze publike.

Finalne večeri „kraljice igara” su uvijek „high demand” spektakli, za koji se do Tokija tražila karta više, a kome može da prisustvuje i ograničeni broj novinara...

Olimpijski stadion u Tokiju biće danas prazan, ali glamurozni spektakl ništa ne može da umanji...

To je scena na kojoj će se pojaviti 29-godišnja skakačica uvis, nekadašnje čudo od djeteta, pa „izgubljeni” talenat, a sada članica elitnog društva.

Emocije nakon plasmana u završne borbe za medalju nisu se još slegle, ali je Marija spremna da ih potisne, spremna je da još jednom uzleti, kao što je radila u kvalifikacijama, kada je redom i bez greške savladavala visine, uključujući i normu od 195 centimetara.

„Probudila sam se sa suzama u očima, ali smirila sam se. Trenirala sam, ušla sam u ritam, znam da nisam završila posao. Prvi cilj je bio ulazak u finale, drugi je da nadmašim moj najbolji rezultat i da nadmašim sebe u načinu razmišljanja i skakanja”, kaže Marija Vuković.

Svjesna je da je napravila veliki rezultat plasmanom u finale, jer osim poruka podrške koje je dobijala sa svih strana, a posebno njenih najbližih, mjesto među najboljima čestitala joj je aktuelna olimpijska šampionka, Španjolka Rut Beitija.

„Odgovorila sam joj da sam zahvalna i ponosna što je sa mnom kontaktirala. Zaista jesam, a možda i to bude neki znak. To govori da sam primijećena, da sam u vrhu”, kazala je Marija.

Rut Beitija je prije pet godina u Riju osvojila zlato skokom od 197 centimetara, koliko je i najbolji rezultat Marije Vuković ostvaren neposredno pred Olimpijske igre.

U Tokiju je konkurencija paklena, 14 djevojaka je preskočilo normu, njih 10 u karijeri skakalo preko granice od dva metra...

„Znam sve, znala sam i prije kvalifikacija ko je sve u konkurenciji. Trudiću se da se ne obazirem na njih, na to da li mogu više da skoče od mene. Fokusiraću se da dam maksimum”.

Postoji, međutim, i drugi momenat, nakon sjajno odrađenih kvalifikacija. Sada će konkurentkinje obratiti pažnju na Mariju...

„Pretpostavljam da se pitaju kako, odakle ja... To je logično, ja sam deset godina razmišljala na taj način. Moj cilj je da se isključim od svih razmišljanja na bilo koju temu, već samo da se koncentrišem na moj učinak i da još jednom uživam. Nikad se bolje nisam osjećala, sve se poklopilo i bez obzira na konkurenciju, želim da dam najbolje od sebe i da nakon finala budem zadovoljna onim što sam pokazala”.

U finalu je 14 najboljih, a među njima i dvije favoritkinje - Ukrajinka Jaroslava Mahučkih, koja je ove godine skočila 206 centimetara, te velika Ruskinja Marija Lasickene, trostruka svjetska šampionka, koja će imati i ogroman motiv za olimpijsko zlato, jer je zbog suspenzije ruske atletske reprezentacije propustila Igre u Rio de Žaneiru.

Tu su i Amerikanka Vašti Kaningem, te Australijanka Nikola Mekdermot, s kojom je Marija u sjajnim odnosima. Njih dvije su zagrljajem čestitale jedna drugoj plasman u finale.

„Srele smo se opet, još jednom se ispričale, imamo slične stavove o mnogo čemu. Baš mi je drago što ćemo opet skakati zajedno”.

Na Olimpijskim igrama se, uglavnom, ne leti (pre)visoko, to je, ipak, borba za medalje, a ne za najbolje rezultate.

„Mislim da će biti potrebna dva metra za medalju. Svašta može da se dogodi, ali ispod dva metra, teško...”, ističe Vuković.

Finale skoka uvis počinje u 12.35 po našem vremenu.

Bonus video: