Suga: Ispunili smo svoju obavezu kao zemlja domaćin OI

Ljetnje Olimpijske igre koje su trajale 17 dana održane su uglavnom bez navijača, sportisti su bili izolovani i morali su da napuste Japan ubrzo po završetku takmičenja

2835 pregleda 3 komentar(a)
Suga, Foto: Reuters
Suga, Foto: Reuters

Premijer Japana Jošihide Suga zahvalio je danas stanovnicima te zemlje što su pomogli da se održe bezbjedne Olimpijske igre, uprkos teškoćama zbog pandemije koronavirusa.

On je napomenuo da su Igre odložene za godinu dana i da su održane pod strogim ograničenjima.

"Ali, vjerujemo da smo uspjeli da ispunimo svoju obavezu kao zemlja domaćin", rekao je Suga, zahvalivši narodu na razumijevanju i saradnji.

Ljetnje Olimpijske igre koje su trajale 17 dana održane su uglavnom bez navijača, sportisti su bili izolovani i morali su da napuste Japan ubrzo po završetku takmičenja.

Suga je istakao da su Igre bile dokaz istrajnosti, a pohvalio je i japanske sportiste koji su osvojili 58 rekordnih medalja.

"Jedni su osvojili medalje, drugi nisu, ali svi njihovi nastupi su bili dirljivi", rekao je japanski premijer, koji je o Olimpijskim igrama govorio na svečanosti u Nagasakiju gde je obilježena 76. godišnjica američkog nuklearnog napada.

Suga je kritikovan zbog toga što je "nametnuo" Igre i pored toga što javnost u Japanu nije željela da se one održe tokom pandemije.

Japan je do sada zabilježio milion slučajeva infekcije i više od 15.700 smrtnih slučajeva zbog koronavirusa, što je daleko bolje od mnogih zemalja. Međutim, delta varijanta virusa ubrzava njegovo širenje.

Novi dnevni slučajevi u Tokiju su se više nego udvostručili tokom Olimpijskih igara, sa 2.884 zabilježenih u ponedjeljak, što je ukupno 252.169 slučajeva u prefekturi. Dok se bolnice u Tokiju pune težim slučajevima, skoro 18.000 ljudi sa blagim simptomima bolesti je izolovano kod kuće.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da podrška Suginoj vladi stalno opada, ali se vladajuća stranka nada da će kraj Olimpijskih igara preokrenuti taj trend, prije izbora koji se očekuju na jesen.

Bonus video: