Tomić: Paraolimpijci plasmanom u Tokio već pobjednici

"Veliko mi je zadovoljstvo da pratimo najmnogoljudniju delegaciju POK od osnivanja, naših pet sportista ide u Tokio. Imali smo po jednog sportistu u Pekingu i Londonu, a dva na Igrama u Rio de Žaneiru, kazao je predsjednik Paraolimpijskog komiteta Igor Tomić.

3271 pregleda 1 komentar(a)
Igor Tomić, Foto: Paraolimpijski komitet Crne Gore
Igor Tomić, Foto: Paraolimpijski komitet Crne Gore

Crnogorski paraolimpijci su samim plasmanom na Igre u Tokiju već pobjednici i nastupiće bez imperativa i opterećenja ostvarenja bilo kakvog rezultata, kazao je predsjednik Paraolimpijskog komiteta (POK) Igor Tomić.

On je istakao da su paraolimpijci već ostvarili rezultat što predstavljaju Crnu Goru na tako velikom takmičenju koje će biti održano bez prisustva publike, ali koje će gledati cijeli svijet.

"Veliko mi je zadovoljstvo da pratimo najmnogoljudniju delegaciju POK od osnivanja, naših pet sportista ide u Tokio. Imali smo po jednog sportistu u Pekingu i Londonu, a dva na Igrama u Rio de Žaneiru. Sa ponosom mogu da kažem da je to uspjeh jednog iskrenog, teškog, ali puta punog zadovoiljstva“, rekao je Tomić na ispraćaju crnogorske delegacije.

On je podsjetio da će Crna Gora imati predstavnike u najmnogoljudnijim sportovima.

„U kraljici spotrova, koja će okupiti preko hiljadu sportista, imaćemo Marijanu Goranović na trećim igrama i Miloša Spaića kao debitanta, Iliju Tadića u plivanju na drugim igrama, a prvi put presdstavićemo se u stonom tenisu, pojedinačno i ekipno, gdje imamo Filipa Radovića i Luku Bakića“, kazao je Tomić.

On je istakao da će paraolimpijci, na krilima sjajnih rezultata olimpijaca u Tokiju, imati čime da obraduju Crnu Goru.

„Sve to ne bi mogli bez podrške države i Uprave za sport i mlade, Crnogorskog olimpijskog komiteta i naših sponzora, koji su bili uz nas kad nam je najviše trebalo. Naš zajednički trud daće dobar i upečatljiv rezultat“, rekao je Tomić.

On je poručio paraolimpijcima da budu ono što su bili svih ovih godina.

„Nešto najčestitije i najiskrenije što sam sreo u profesionalnom sportu. Ne sumnjam da će boju naše zastave braniti na pravi način. Idemo dalje, zajedno“, rekao je Tomić.

Predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta, Dušan Simonović kazao je da je ponosan na ekipu koju ima Crna Gora i koja će je predstavljati u Tokiju.

„Imaćemo pet sportista, u konkurenciji 4.400 paraolimpijaca iz cijelog svijeta. To je još jedan u nizu uspjeha POK, jer iz tako male baze i za kratko vrijeme napravuili ste fantastične rezultate. Vi ste hrabri mladi ljudi, vi treba da budete primjer onima koji u vama gledaju ono što bi trebalo da bude i njihova budućnost i perspektiva. Želim da nas obradujete rezultatima, ali nemojte da očajavate jer ste vi rezultate već napravili“, rekao je Simonović.

Atletičarka Marijana Goranović, koja će uz stonotenisera Filipa Radovića nositi crnogorsku zastavu na defileu, kazala je da je san svakog sportiste učešće na najvećoj sportskoj smotri, navodeći da ona taj san živi treći put.

„Srećna sam koliko je paraolimpijski pokret jak u Crnoj Gori. Što se tiče mojih očekivana u Tokiju znam gdje idem i znam gdje mi pripada mjesto. Daću svoj maksimum da obradujem sebe, svoju dražvu i ljude koji su radili sa mnom“, rekla je Goranović.

Osvajač srebrne medalje iz Helsingborga, Radović kazao je da će sa kolegom Lukom Bakićem nastupiti u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji.

„Šanse za visok plasman su veće u ekipnoj konkurenciji, ali to ne znači da i pojedionačno neko od nas, ukoliko nastupimo na zavidnom navou, se ne može umiješati u borbu za visok plasman.

Radović je istakao da su očekivanja visoka, ali da o tome ne razmišlja.

„Cilj mi je da se pripremim za početne mečeve, koji su uvijek najteži. Da prođem grupu i izborim četvrtfinale, da se borim za svjetski i olimpijski vrh“, rekao je Radović.

Crna Gora u Tokiju prvi put imaće predstavnike u stonom tenisu, a prvi put nastupiće i u ekipnoj konkurenciji. Radović i Bakić će u Tokiju nastupiti u pojedinačnom dijelu koje je na programu od 25. do 29. avgusta, dok je ekipni dio predviđen od 31. avgusta do 3. septembra.

Goranović će 27. avgusta nastupiti u bacanju kugle, a 1. septembra bacaće disk.

Spaić će na bacalište 30. avgusta, a dan ranije plivaće Tadić.

Bonus video: