Storer dobio sedmu etapa, Roglič zadržao crvenu majicu

Slovenac Primož Roglič (Jumbo-Visma) ostao je vodeći u ukupnom plasmanu, iako je veći dio sedme etape proveo u zaostatku za vozačima koji su bili u bijegu.

3415 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Autobala
Foto: Autobala

Australijanski 24-godišnji biciklista Mihael Storer (DSM) ostvario je najveću pobjedu u karijeri trijumfom u sedmoj etapi španske Vuelte, vožene danas od Gandije do Balkon de Alikantea u dužini od 152 km.

Storer je bio u grupi "bjegunaca" koja je stvorena nakon 30-ak kilometara i izdržao svih šest kategorizovanih uspona. Na posljednjem usponu prve kategorije Storer je pokazao najviše izdržljivosti i snage pa je do cilja stigao s 21 sekundom prednosti u odnosu na drugoplasiranog Španca Karlosa Verona (Movistar), a 59 sekundi ispred Rusa Pavela Sivakova (Ineos Grenadiers).

Slovenac Primož Roglič (Jumbo-Visma) ostao je vodeći u ukupnom plasmanu, iako je veći dio etape proveo u zaostatku za vozačima koji su bili u bijegu.

Roglič je u grupi s najvećim konkurentima za pobjednikom zaostao tri minuta i 33 sekunde.

To mu je bilo dovoljno da zadrži crvenu majicu vodećeg s osam sekundi prednosti ispred Austrijanca Feliksa Groshartnera (Bora-Hansgrohe) koji je u sedmoj etapi bio sedmi i došao na cilj dva minuta prije Rogliča koji je zadržao 25 sekundi prednosti ispred Španca Enrika Masa (Movistar) i 36 sekundi ispred Kolumbijca Migela Anhela Lopesa (Movistar).

Vuelta je danas izgubila jednog od bivših pobjednika, jer je drugi put u 15 nastupa na domaćoj Grand Tur trci 41-godišnji Španac Alehandro Valverde bio prisiljen da odustane.

Valverde, pobjednik iz 2009, pao je 43 kilometra prije cilja, nakratko je nastavio trku, ali je onda odustao.

U subotu je na rasporedu osam etapa od Santa Pole do La Mange del Mar Menor (173,7 km) u kojoj će ponovo sprinteri biti u prilici da se bore za pobjedu.

Bonus video: