I Mileni Jovanović titula najbolje u Evropi

Nakon kadetkinje Helene Backović, crnogorska karatistkinja Milena Jovanović osvojila je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u uzrastu mladih u finskom Tampereu

6317 pregleda 66 reakcija 4 komentar(a)
Milena je nakon bronze is rebra, stigla na vrh podijuma, Foto: KSCG
Milena je nakon bronze is rebra, stigla na vrh podijuma, Foto: KSCG

Crnogorska karatistkinja Milena Jovanović osvojila je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu za kadete, juniore i mlađe seniore u finskom Tampereu.

Mlađa seniorka Omladinca u finalnom meču kategorije preko 68 kilograma pobijedila je Hrvaticu Miu Gretu Zorko 3:2.

Jovanović je na putu do finala eliminisala Italijanku Eleonoru Berneri 4:1, reprezentativku Kosova Djelzu Sejdijaj zahvaljujući pravilu o prvom osvojenom poenu (1:1) i u polufinalu Švajcarkinju Šomšanok Benc 4:1.

"Drago mi je što sam uspjela da osvojim medalju, posebno što je ona zlatna. Imala sam četiri teška meča, koja sam uspjela da dobijem. Naporno smo radili, spremna sam došla u Tampere i to je rezultiralo dobrim rezultatom", kazala je Jovanović. To je njena treća medalja na šampionatima Evrope i svijeta u mlađim kategorijama. Ima još kadetsku bronzu sa šampionata svijeta 2017. na Tenerifima i juniorsko srebro sa Evropskog prvenstvu u danskom Alborgu dvije godine kasnije. Jovanović je plasmanom u finale osvojila drugu zlatnu medalju za crnogorski karate u Tampereu, nakon što je prvog dana takmičenja prvakinja Evrope postala i kadetkinja Helena Backović u kategoriji do 47 kilograma. Backović je kazala da su se naporne tromjesečne pripreme isplatile. "Zadovoljna sam kako sam odradila prvenstvo. Svaki meč je bio težak, a sve protivnice na šampionat došle su maksimalno spremne. Veliko hvala mojim trenerima u klubu, Žarku i Marini Raković, bez kojih ne bi mogla ostvariti ovaj rezultat", kazala je Backović.

Ostali crnogorski predstavnici u konkurenciji mlađih seniora, posljednjeg takmičarskog dana, eliminisani su u drugom, odnosno prvom kolu.

U kategoriji do 60 kilograma Ognjen Otašević je u prvom kolu pobijedio Abdulaha Backu 9:1, dok je u drugom izgubio od Bjelorusa Mikite Rašetnika 1:0.

Do 84 kilograma, Vasilije Mićunović slavio je na startu protiv Mađara Elesa Benćea 1:0, ali je u drugom kolu izgubio od Muhameda Halita Tamiksela 6:0.

Bolji od mađarskog borca bio je i Nemanja Jovović (preko 84), ali je u drugom kolu, zbog pravila o prvom osvojenom poenu, izgubio od Kosovara Endrita Šaćirija (2:2).

Ubjedljiva na startu bila je Milica Jeknić (do 55) protiv Njemice Mišele Sus 5:0, ali je u drugom kolu izgubila od Dankinja Erike Batakujević 6:0.

Prvo kolo bilo je kobno za Saru Raković, koja je u kategoriji do 68 kilograma izgubila od Lene Gulumian iz Jermenije 5:0.

Bonus video: