Najbolja u Evropi, prva u svijetu

Kadetkinja podgoričkog Omladinca Helena Backović najmlađa je osvajačica zlata u Tampereu

17511 pregleda 2111 reakcija 12 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Tradiciju osvajanja medalja na svakom evropskom prvenstvu u mlađim uzrastima od sticanja nezavisnosti crnogorski karate nastavio je u finskom Tampereu i to već prvog dana borbi - projektovani cilj osvajanjem zlatne medalje svojoj selekciji je ispunila 15-godišnja kadetkinja podgoričkog Omladinca, Helena Backović.

S pet efektnih pobjeda u debitantskom učešću na Evropskom prvenstvu za kadete, juniore i mlađe seniore, Backović je opravdala svoja, ali i očekivanja stručne javnosti.

”U Tampere sam došla nakon šest pobjeda i osvajanja Premijer lige u Poreču, iako smo se pripremali tako da pik forme dostignem tek za EP u Finskoj. Ti mečevi iz Poreča značili su meni, ali i mojim trenerima Marini i Žarku Rakoviću da uočimo i radimo na otklanjanju uočenih grešaka kako se to ne bi dogodilo i na najvažnijem takmičenju u ovoj godini. Bilo je teško, po tri treninga dnevno cijelog ljeta, ali uspjela sam da se izborim i osvojim prvu zlatnu medalju na evropskim takmičenjima, a sada slijedi priprema za napad na nove. Mada, osim kada je baš imalo previše obaveza u školi, i tokom godine trenirala sam tri puta dnevno uz maksimalnu podršku nastavnika”, sa bezrezervnim samopouzdanjem sumira utiske Helena Backović, nakon velikog uspjeha.

I to ne bezrazložnog samopouzdanja, pošto će na novoj svjetskoj rang listi biti prva u rejtingu.

”Osvojila sam tri Premijer lige, dva Balkanska prvenstva, četiri puta sam bila prvakinja Crne Gore. Malo je moj raspored poremetila ta godina pauze zbog pandemije, ali nisam puno izgubila u takmičarskom dijelu, pošto sam tek u maju stekla pravo da nastupam u kadetskom uzrastu, pa ću već početkom naredne godine biti u prilici da u Češkoj branim kadetsku titulu. Pandemija mi je samo stvorila problem zbog sparing partnerki jer ih u zemlji nemam. Zato sam zahvalna klubu što mi je omogućio dva ciklusa priprema s takmičarkama iz BiH, a potom i Sjeverne Makedonije.”

Putovanja, druženja i upoznavanje drugih kultura su vjerovatno dodatni bonus bavljenja sportom, šta ti se u tome najviše sviđa?

”Prvenstveno druženje i ta podrška koju imamo na tatamiju od naših kolega iz zemalja regiona. Ona jako puno znači. Kao i ta pozitivna trema koja te drži budnom u meču, a straha nema. On nestaje kada se izađe na tatami. I zbog tog druženja je jako malo vremena da se upoznaju gradovi i zemlje domaćini takmičenja, jer treba vratiti kolegama za podršku i biti u sali, navijati za njih prilikom nastupa. To jako puno znači”, zaključila je Backović.

Uspješna na tatamiju, ali i u školskoj klupi

Iako na tatamiju slovi za jednu od najvećih nada crnogorskog karatea, Backović nije manje uspješna u školskoj klupi.

"Nakon ‘Luče’ u OŠ “Vuk Karadžić”, upisala sam Sportsku gimnaziju. Mada, karate je moja najveća ljubav i to upravo borbe. Sa četiri godine sam počela u katama, ali samo sam posmatrala sektor borbi u klubu i Marinu Raković. Ona je moj sportski uzor, a nakon nekoliko treninga fudbala shvatila sam da ipak najviše volim karate. I sa šest godina sam počela s borbama upravo kod Marine. Posljednju godinu radim s glavnim trenerom i selektorom Žarkom Rakovićem, ali razlike nema. Traži se maksimalno odgovoran odnos i posvećenost".

Bonus video: