Uprava za sport podijelila 2,5 miliona sportskim savezima, najviše dobili Košarkaški i Rukometni savez

Vaterpolo i plivački savez dobio je 245 hiljada, Odbojkaškom savezu pripalo je 220 hiljada, a Atletskom 150 hiljada eura

4897 pregleda 4 komentar(a)
Košarkaškom savezu pripalo je 450 hiljada eura iz budžeta, Foto: Savo Prelević
Košarkaškom savezu pripalo je 450 hiljada eura iz budžeta, Foto: Savo Prelević

Uprava za sport i mlade opredijelila je 2.552,000 eura za programske aktivnosti 35 sportskih organizacija koje su ispunile uslove konkursa za tekuću godinu.

Kako je saopšteno, pravo učešća na konkursu imali su Crnogorski olimpijski komitet, Paraolimpijski komitet Crne Gore i nacionalni sportski savez sportova koji su na programu Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, kao i sportova koji nisu na programu OI a priznati su od strane Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Najviše sredstava iz budžeta dobio je Košarkaški savez Crne Gore - 450 hiljada, a potom Rukometni savez - 405 hiljada eura.

Vaterpolo i plivački savez dobio je 245 hiljada, Odbojkaškom savezu pripalo je 220 hiljada, a Atletskom 150 hiljada eura.

Crnogorski olimpijski komitet i Paraolimpijski komitet dobiće po 130 hiljada, a Skijaški i Karate savez po 80 hiljada.

Za konkurs se prijavilo 40 sportskih organizacija, a sredstva nisu dodijeljena Kendo savezu, Plesnom savezu, Džudo savezu, Vazduhoplovnom savezu i Teniskoj akademiji Boris Damjanović. Ti savezi nisu ispunili uslove koji su propisani prilikom raspisivanja konkursa.

Kako je saopšteno, Uprava za sport i mlade opredijelila je 217.470,20 eura za stipendiranje 228 mladih sportista koje su predložili nacionalni sportski savezi i krovne organizacije sporta u Crnoj Gori.

Kako je istakao v.d. direktora Uprave za sport i mlade, Vasilije Lalošević, kroz navedenu podršku ova institucija imala je za cilj da pošalje jasnu poruku da je briga o mladim nadama koje predstavljaju sportsku budućnost Crne Gore prioritet organa kojim rukovodi i da će tako biti i u narednom periodu.

"Imajući u vidu da je riječ o olimpijskoj i paraolimpijskoj godini, te da je donošenje Zakona o budžetu u junu uslovilo nešto kasnije objavljivanje javnog konkursa, Vlada Crne Gore je, na predlog Uprave za sport i mlade i Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, a u cilju nesmetanog funkcionisanja sportskih organizacija u prvom i drugom kvartalu 2021.godine, prvenstveno onih koje su imale obaveze u olimpijskom i paraolimpijskom kontekstu, opredijelila sredstva u iznosu od 1.807,869 eura, što, uključujući sredstva opredijeljena javnim konkursom, iznosi 4.359,869 eura", navedeno je u saopštenju.

Bonus video: