Hamilton bijesan: Farsa; F1: Nije moglo drugačije

Vozač Red Bula Maks Ferstapen proglašen je za pobjednika nesvakidašnje trke u Belgiji

7065 pregleda 5 komentar(a)
Hamilton nakon trke, Foto: Reuters
Hamilton nakon trke, Foto: Reuters

Direktor trka u Formuli 1 Majkl Masi rekao je da nije bilo mogućnosti da se današnja trka za Veliku nagradu Belgije pomjeri za jedan dan i naveo da je bezbjednost učesnika najvažnija.

"Ne postoji mogućnost da se trka odloži za sjutra. Najvažnija je bezbjednost za vozače i gledaoce. Data nam je mogućnost da završimo trku, ali nismo mogli da pređemo cjelokupnu udaljenost", rekao je Masi, preneli su britanski mediji.

Vozač Red Bula Maks Ferstapen proglašen je za pobjednika nesvakidašnje trke u Belgiji.

On je imao pol poziciju i trebalo je da startuje kao prvi. Međutim, zbog izuzetno loših vremenskih uslova i jake kiše start trke je u više navrata pomeran, a kada je poslije skoro tri sata odlučeno da trka počne, vozači su vozili iza bezbjednosnog vozila.

Vozilo se dva kruga, a zatim je ponovo istaknuta crvena zastava, pa su svi vozači otišli u boks. Nedugo zatim trka je prekinuta i priznat je poredak iz kvalifikacija, a vozači su dobili polovinu od predviđenog broja bodova.

Drugo mkesto zauzeo je vozač Vilijamsa Džordž Rasel, a treći je bio vozač Mercedesa, aktuelni svjetski šampion Luis Hamilton.

On je nakon trke rekao da je sve urađeno zbog novca i naveo da se poslije pauze od tri sata vozilo iza bezbjednosnog vozila dva kruga, samo da bi se trka priznala.

"Novac govori. A dva kruga su scenario novca. Svi će dobiti svoj novac, a mislim da bi i navijači trebalo. Šteta što nismo mogli sjutra da se trkamo. Danas nije bila trka. Mislim da je sport napravio loš izbor. Minimum su dva kruga bila potrebna, postoji samo jedan razlog zbog koga su nas izveli na stazu", naveo je on.

Sedmostruki svjetski prvak je večeras na društvenim mrežama trku nazvao "farsom" i ponovio da bi navijačima trebalo vratiti novac.

Prednost Hamiltona u generalom plasmanu sa osam pala je na tri boda u odnosu na Ferstapena.

Naredna trka u šampionatu vozi se u nedjelju u Holandiji, na domaćoj stazi Maksa Ferstapena.

Bonus video: