Narandžasti dim prekrio Zandvort, Ferstapen jeste najbolji

Holanđanin pobjedom na svojoj stazi vratio čelnu poziciju u poretku Formule 1

10228 pregleda 0 komentar(a)
Ferstapen je dominirao od početka do kraja domaće trke, Foto: REUTERS
Ferstapen je dominirao od početka do kraja domaće trke, Foto: REUTERS

Holanđanin Maks Ferstapen odbranio je domaći teren na oduševljenje tribina u narandžastom koji su prilikom prolaska kroz cilj vozača Red Bula pozdravili narandžastom dimnom zastavom.

Velika nagrada Holandije pripala je Ferstapenu, ali i povratak na prvo mjesto, izgubljeno od Luisa Hamiltona na njegovom Silverstonu, ali nesportskim udaranjem u zadnji točak i izbacivanjem sa staze letećeg Holanđanina.

Ferstapen ej salvio sedmu pobjedu ove sdezone, 17. u karijeri.

Britanac Hamilton je završio na drugom mjestu, a iza njega klupski drug iz Mercedesa Valteri Botas. Njemu Hamilton nije želio da prepusti ni bod za najbrži krug, već je na dva kruga do kraja Britanac ušao u boks da promijeni pneumeatike i napadne taj dodatni bod.

Uspio je u posljednjem krugu1:11,097 minuta, dok je Botas ušao u boks na četiri kruga do kraja. Uprkos timskoj instrukciji da ne juri dodatni bod, pošto mu treća pozicija nije bila ugrožena. Uspio je nakon dva kruga da dođe do njega 1:12,549.

Formula 1
foto: Sofascore

Hamilton nije želio da se uzda u faktor sreće i neku grešku Ferstapena kada je zaostajao za Holanđaninom tri sekunde za dva kruga do kraja. Zato se potrudio da on uzme taj bod, bitan u borbi za šampionsku titulu.

Odličnu trku odvozio je Španac Fernando Alonsom u Alpinu, koji je na sedam krugova do kraja počeo napad na zemljaka Karlosa Sainca u Ferariju i uspio je na krug do kraja, a istovemeno je napad krenuo i drugi vozač Red Bula Serhio Peres u stizanju Landa Norisa u Mekalrenu. Ovaj nije htio da prepusti prostor, zakačio je Meksikanca.

Srećom bolid Red Bula je izdržao a Peres je do kraja pretekao i Estebana Okona u Alpinu. Postupak Norisa svakako će razmatrati supervizori trke.

Pjer Gasli je u Alfa Tauriju bio četvti, Šarkl Lekler u Ferariju peti, Alonso šesti, Sainc sedmi, Peres osmi, a potom Okon i Noris zaključuju prvih 10.

Zahvaljujući trijumfu, Ferstapen je preuzeo vođstvo u generalnom plasmanu i sada ima 224,5 boda, tri više od Hamiltona.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se naredne nedjelje trkom na legendarnoj „Monci“.

Bonus video: