Pobjeda nad Češkom bi odškrinula vrata osmine finala

„Idemo na sve ili ništa. Mislim da bi bilo dovoljno da odigramo na istom nivou kao protiv Italije, da zaprijetimo Češkoj i na kraju vjerovatno i dobijemo”, rekao je selektor Veljko Bašić

4390 pregleda 4 komentar(a)
Foto: cev.lu
Foto: cev.lu

Prije dvije godine, odbojkašima Crne Gore je bila potrebna pobjeda od 3:0 ili 3:1 protiv Češke u posljednjem kolu grupne faze da se domognu osmine finala Evropskog prvenstva, ali su trijumfovali 3:2, uzeli dva boda i ispali.

I pred sjutrašnji meč sa istim rivalom (19 časova) situacija je gotovo istovjetna - trijumf koji donosi maksimalna tri boda otvorio bi „crvenima” vrata nokaut faze i omogućio im da sve rješavaju protiv Bjelorusije u srijedu.

„Idemo na sve ili ništa. Mislim da bi bilo dovoljno da odigramo na istom nivou kao protiv Italije, da zaprijetimo Češkoj i na kraju vjerovatno i dobijemo”, rekao je Veljko Bašić.

Letimičan pogled na tabelu grupe B sugeriše da Crna Gora nema puno šansi, jer je izgubila svih devet setova, ali je u posljednjem duelu protiv Italije pokazala da ima kvalitet. S druge strane, Češka iz tri duela ima četiri boda. Uzgred, imaće i veliku podršku sa tribina „Ostravar arene”, ali naš selektor ne želi da poredi taj duel u Amsterdamu sa sjutrašnjim.

„Nije to više nista ekipa, još i igra pred svojom publikom. Ali, ja vjerujem u našu ekipu, s obzirom na ono što smo pokazali protiv Italijana”, naglasio je Bašić.

Prvi tehničar Rajko Strugar se nada trijumfu.

„Dobro poznajemo Češku, igrali smo nekoliko puta protiv nje. Posljednji put smo je savladali 3:2, a tada nas je u osminu finala Evropskog prvenstva vodila pobjeda od 3:1. Česi su ovdje bolje igrali protiv jačih ekipa, a razočarali su protiv Bjelorusije koja nije u rangu Slovenije ili Bugarske. Vidjećemo kako će odigrati protiv nas, ali mi ćemo izaći da se borimo i damo sve od sebe”, istakao je Strugar.

Primač Ivan Zvicer je apostrofirao činjenicu da su „crveni” i prije odlaska na Eurovolej znali da će im ključni biti dueli sa Češkom i Bjelorusijom.

„Od početka smo znali da ćemo šansu za prolazak u drugi krug tražiti protiv Češke. Iako smo izgubili tri meča, ne ulazimo u duel spuštene glave, jer nas igra protiv Italije ohrabruje da možemo nešto da uradimo protiv domaćina. Gledali smo neke mečeve koje je Češka igrala ovdje, vuče je energija sa tribina. Ali, možda i nama to da vjetar u leđa, jer je naljepše igrati kada ima publike”, rekao je Zvicer.

Bonus video: