Nula i za kraj - odbojkaši Crne Gore bez seta završili nastup u Ostravi

Izabranici Veljka Bašića doživjeli maksimalan poraz i na petom meču grupe B, ovog puta od Bjelorusije (25:23, 25:21, 25:12)

19969 pregleda 57 reakcija 40 komentar(a)
Blok Crne Gore zaustavlja napad Bjelorusa, Foto: cev.lu
Blok Crne Gore zaustavlja napad Bjelorusa, Foto: cev.lu

Cijelog ljeta pričalo se o želji da se stigne do osmine finala Evropskog prvenstva, koje je odbojkašima Crne Gore prije dvije godine izmaklo za dlaku.

Govorilo se da će odlučivati dueli sa Češkom i Bjelorusijom, sa kojima tim Veljka Bašića može da igra, ali se ispostavilo da je realnost bila znatno drugačija.

„Crvenima” je te 2019. u Roterdamu i Amsterdamu nedostajao set da se domognu nokaut faze, a ovog puta da izbjegnu blamažu i ne postanu prva ekipa koja je na šampionatima Starog kontinenta otkada je proširen na 24 učesnika ostala na nuli.

I nisu uspjeli - i od Bjelorusije su izgubili maksimalnim rezultatom (3:0 - 25:23, 25:21, 25:12) i pokazali koliko su daleko od odbojkaške elite.

Nažalost, ne nazire se ni da imaju budućnost - Miloš Ćulafić ima 35, Aleksandar Minić 34, Blažo Milić 33, povrijeđeni Marko Bojić 32, kapiten Vojin Ćaćić i Ivan Ječmenica po 31 godinu..., a mladih nema ni na vidiku.

I sve će ih manje i biti, jer je liga jedna od najgorih u Evropi.

Kao i protiv Bugarske, Italije i Češke, „crveni” su propustili šansu da se upišu, a opet je koban bio 1. set.

Vodili su 21:18, pri tom rezultatu imali i kontru i na trenutak se pomislilo da bi konačno mogli da probiju led.

Tada su, međutim, proradili blok i servis Bjelorusa, koji su preokrenuli na 23:22, a potom i stavili tačku na set.

Drugi dio igre je bio pun preokreta, ali je tim iz bivše SSSR republike bio spremniji i bolji, a u trećem samo dotukao grogiranog rivala.

Opravdanje za očajan učinak ne može da bude ni odsustvo Bojića, kojeg Bašić nije poveo u Češku jer je procijenio da nije potpuno spreman, ni činjenica da Ćaćić nije igrao protiv Bjelorusa.

Selektor je, pomalo nelogično, poslije poraza od Češke pričao o sticanju iskustva za naredno Evropsko prvenstvo, kao da je dao šansu djeci, a ne momcima koji su prešli zenit ili su na zalasku karijera.

Možda je trebalo pustiti mlađe, pa da oni stiču iskustvo, jer ovim nastupom crnogorska odbojka nije dobila baš ništa. Osim sramote, kako je to i sam juče potencirao Ćaćić...

BJELORUSIJA - CRNA GORA 3:0 (25:23, 25:21, 25:12)

Ostrava - „Ostravar arena”. Gledalaca: 67. Sudije: Porvaznik (Slovačka), Fereira (Portugal). Poeni iz napada: Bjelorusija 39, Crna Gora 35. Poeni iz bloka: Bjelorusija 14, Crna Gora 6. Poeni iz servisa: Bjelorusija 5, Crna Gora 1. Greške: Bjelorusija 14, Crna Gora 17.

Bjelorusija: Lazuka (libero), BABKEVIČ 4, Masko 9, BUROV 8, PRANKO 3, Cuškevič 1, MISKEVIČ 15, Škredov 3, Panasenka, BUDZIJUHIN (libero), KURAŠ 1, Marozov 1, DAVISKIBA 12.

Crna Gora: Minić, Babić, ZVICER 12, STRUGAR 3, Ćaćić, LAKČEVIĆ (libero), Ćinćur (libero), MILIĆ 4, VUKAŠINOVIĆ 11, JEČMENICA 5, ĆULAFIĆ 5, Peruničić 1, Pavićević 1, Dubak.

Bonus video: