Banjaja i Dukati odbranili Italiju

Na kultnoj stazi Mizano, domaći motociklista Franćesko Banjaja opet oduševio vožnjom Dukatija

6735 pregleda 0 komentar(a)
Banjaja je kralj duela u "kraljevskoj klasi", Foto: REUTERS
Banjaja je kralj duela u "kraljevskoj klasi", Foto: REUTERS

Dukati je odbranio "Mizano", Italija slavi Franćeska Banjaju koji je slavio na Velikoj nagradi San Marina I Riminija.

Banjaja je nakon prvog trijumfa prošle sedmice u Aragonu na omiljenoj stazi osmostrukog prvaka Marka Markesa odbio čak sedam napada jednog od najvećih motocilista svih vremena, u pobjedi za hvalospjeve i pokazao od kakvog je šampionskog kova.

Pokazao je to i danas iako je imao problema u trci u kojoj se to nije očekivalo. Imao je Banjaja pol poziciju, odličan start i ogromnu prdnost. Ipak, zadnji pneumatik na Dukatiju je bio mek, gubio je prednost a aktuelni lider Moto GP, sjajni Francuz na Jamahi je stizao. U posljednjih par krugova prdnost je pala na tek nešto više do sekunde ali Banjaja je dokazao da vozi najbolje kada mu veliki rivali dišu za vratom.

Banjaja nije napravio nijednu grešku, slavio je ispred Kvartarra na stazio na kojoj je prije šest godina slavio u MOTO 3.

Posljednji stepenik na podijumu zaslužio je još jedan Italjan, Enea Bastijanini u timu Avintije. On je vozio dvije godine star motocikl i sa 12. pozicije uspio da izbori prvi podijum, odbivši napade Đoana Mira, Marka Markesa, Džeka Milera...

I Avintija koristi Dukatijev motor, a 23-godišnji Bastijanini je dokazao klasu i nadimak Beštija, pošto je prošle gdoien bio prvak u Moto 2.

Bonus video: