Direktor Red Bula: Verstapen i Hamilton su zaslužili istu kaznu

Poslije trke u Monci Verstapen je zadržao prednost u generalnom plasmanu sa 226,5 bodova, a Hamilton ima 221,5 bodova

3994 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Direktor Red Bula, Kristijan Horner rekao je da su njegov vozač Maks Verstapen i Luis Hamilton iz Mercedesa zaslužili istu kaznu zbog incidenta u trci Formule 1 za Veliku nagradu Italije.

Incident se dogodio 12. septembra, u 26. krugu trke za Veliku nagradu Italije u Monci, kada je Hamilton izlazio iz boksa. Došlo je do kontakta, Verstapenov bolid je odskočio od ivičnjaka i popeo se na Hamiltonov. Obojica su nepovrijeđeni izašli iz vozila.

Guma Verstapenovog bolida udarila je Hamiltona u glavu, a sedmostrukog svjetskog šampiona sačuvao je sigurnosni sistem na bolidu - oreol.

Poslije trke procijenjeno je da je Verstapen pretežno kriv za incident i kažnjen je dodavanjem tri mjesta na poredak koji ostvari u kvalifikacijama, u narednoj trci za Veliku nagradu Rusije u Sočiju, 26. septembra.

"To je bilo nezgodno, ali obojica su odmah mogli da potvrde da su dobro. Luis je pokušao da se okrene i vrati u trku, a čak ni i medicinski tim na stazi nije smatrao da mora da interveniše. Zahvalan sam što je oreol obavio posao, mislim da su i oni koji su bili sumnjičavi u vezi sa tim, sada promijenili mišljenje", naveo je Horner u kolumni, prenio je danas Skaj.

"I danas dijelim isto uvjerenje, obojica su učestvovali i teško je pripisati krivicu jednoj strani više nego drugoj. Ako je FIA željela da napravi primjer, onda je mogla da izrekne istu kaznu obojici vozača, ali smatralo se da je više Maksova greška i pošto nije završio trku, jedina opcija bila je ovakva kazna, koju mi prihvatamo", naveo je Horner.

Poslije trke u Monci Verstapen je zadržao prednost u generalnom plasmanu sa 226,5 bodova, a Hamilton ima 221,5 bodova.

Bonus video: