Aleksandar veliki: Usik dominirao u Londonu, Džošua nemoćan u duelu sa briljantnim kozakom

Bio je to čas boksa dojučerašnjeg dominatora u kruzeru, a bokserski svijet ostao zadivljen, uz konstataciju - od Ivandera Holifilda se nije pojavio borac kao Usik, koji je za tako kratko vrijeme i tako moćno osvojio "kraljevsku" kategoriju

28353 pregleda 50 reakcija 25 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Borim se za slavu, a ne za novac".

Tako je Aleksandar Usik najavio duel sa Entonijem Džošuom u Londonu, pred 70.000 Britanaca - briljantni Ukrajinac je dobio slavu o kojoj je sanjao i postao svjetski šampion u teškoj kategoriji, u četiri federacije, briljantnom pobjedom nad aktuelnim prvakom, jednoglasnom odlukom sudija.

Bio je to čas boksa dojučerašnjeg dominatora u kruzeru, a bokserski svijet ostao zadivljen, uz konstataciju - od Ivandera Holifilda se nije pojavio borac kao Usik, koji je za tako kratko vrijeme i tako moćno osvojio "kraljevsku" kategoriju, u kojoj je Džošua posljednjih godina bio član velike trojke, uz Tajsona Fjurija i Donteja Vajldera.

Ukrajincu su bile potrebne samo tri borbe da postane glavna faca, sada on čeka kako će se završiti duel Fjuri - Vajlder u oktobru za WBC titulu, sada on može da bira protivnike, jer je vlasnik pojaseva u WBO, WBA, IBF i IBO federacijama.

Prve četiri runde bile su bokserka poezija sjajnog Usika, koji je kontra-gardom pravio probleme Džošui, a izuzetnim kretanjem potpuno kontrolisao ritam meča.

Usik je bio aktivan i ofanzivan, u trećoj rundi je opasnim desnim krošeom dobro uzdrmao rivala, koga je od novih napada spasio gong.

Promjene u ringu počele su u petoj rundi, u kojoj je Džošua pronašao šupljine u defanzivi protivnika, zadao mu dva opasna udarca u tijelo, da bi u šestoj bio još opasniji, posebno direktima, njegovim najjačim oružjem.

Kada je izgledalo da gubi svježinu, Usik se vratio u najboljem izdanju. U sedmoj rundi je zadao mnogo čistih udaraca, prolazile su mu strahovito brze kombinacije desnog direkta i lijevog krošea, činilo se da mu nedostaje tako malo da baci na pod šampiona...

Usik je, ipak, "novajlija" u teškoj kategoriji, nije navikao da se bori sa tako velikim i snažnim momcima, za koje je potrebna ogromna snaga udarca koji bi ih potpuno izbacio iz ravnoteže.

Džošua nije bio ozbiljnije ugrožen, imao je svježinu da se do kraja upusti u otvorenu borbu.

U desetoj rundi gardovi su "pali", borci su razmjenjivali udarce - Usik je krvario iznad oka, a Džošuino oko bilo je skoro zatvoreno.

Britanac je imao dvije runde da nadoknadi bodovni zaostatak, ali je Ukrajinac maestralno odradio završnicu, sa vrhuncem u posljednjih 15-ak sekundi borbe kada je "rafalima" zasuo protivnika, satjerao ga u konopce i definitivno osigurao veliku pobjedu...

Bonus video: