Namješteni bokserski mečevi na OI 2016. godine

Utvrđeno je da su zvaničnici AIBA odabrali sudije i delegate kako bi mogli da namještaju mečeve u kvalifikacijama za Olimpijske igre i na samim Igrama u Rio de Žaneiru

7396 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sudije i delegati su namještali bokserske mečeve na Olimpijskim igrama 2016. godine u Rio de Žaneiru, utvrđeno je istragom.

Međunarodna bokserska federacija (AIBA) postavila je istražitelja Ričarda Meklarena za šefa istrage, tokom koje je utvrđeno da su zvaničnici AIBA odabrali sudije i delegate kako bi mogli da namještaju mečeve u kvalifikacijama za Olimpijske igre i na samim Igrama u Rio de Žaneiru.

"Oni su odlučili da se pravila ne odnose na njih", rekao je Meklaren, koji je dodao da postoji "kultura straha, zastrašivanja i poslušnosti među sudijama i delegatima".

Meklaren je naveo da je tada sudijama i delegatima rečeno ko mora da pobijedi u borbi, dan prije meča na Olimpijskim igrama.

On nije utvrdio ko je odgovoran za vođenje šeme namještanja i biranja pobjednika. AIBA od decembra predvodi ruski biznismen Umar Kremlev, koji je rekao da je promijenio način suđenja u boks mečevima.

Nijedan sudija sa Igara u Riju nije sudio na ovogodišnjim Igrama u Tokiju, poslije suspenzija.

Ovogodišnji olimpijski turnir nije organizovala AIBA, već direktno Međunarodni olimpijski komitet. MOK je nedavno saopštio da je duboko zabrinut zbog AIBA i da je dobio žalbe na suđenje na dva ovogodišnja takmičenja pod pokroviteljstvom AIBA, Azijskom šampionatu i Svjetskom prvenstvu za mlade.

MOK još nije potvrdio da li će boks ostati u olimpijskom programu u Parizu 2024. godine.

Bonus video: