Begović: WADA prihvatila izmjene i dopune Zakona o sportu

"Riječ je o izmjenama i dopunama Zakona o sportu, na kojima je radio u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta", kaže Begović

23344 pregleda 66 reakcija 28 komentar(a)
Marko Begović, Foto: fzs.edu.rs
Marko Begović, Foto: fzs.edu.rs

Svjetska antidoping agencija (WADA) pozitivno je ocijenila i prihvatila izmjene i dopune Zakona o sportu, saopštila je Uprava za sport i mlade.

Vršilac dužnosti direktora Uprave za sport i mlade Marko Begović je rekao da je riječ o izmjenama i dopunama Zakona o sportu, na kojima je radio u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta.

"Kako se rad na pravnom-političkom uređenju oblasti antidopinga i usaglašavanju sa međunarodno obavezujućim standardima, odvijao svakodnevno, nisam želio da se oglašavam na nestručne i nesuvisle komentare. Takođe, bilo je više pokušaja opstrukcije sa ciljem da se onemogući da zajedno sa Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta, riješimo ovaj problem u korist crnogorskog sporta i države Crne Gore", naveo je Begović i dodao:

"Tako je i sami predlog amandmana jedne partije opozicije išao u pravcu daljeg usložnjavanja ionako nezavidne pozicije crnogorskog sporta. Dakle, ovdje smo jedino zbog dugogodišnje politizacije sporta, lošeg Zakona o sportu usvojenog 2018. godine, nedomaćinskog ponašanja u nadležnom organu državne uprave za oblast sporta i okoštalosti jednog dijela sistema sporta. Javnost želim upoznati da ćemo u narednom periodu dobiti negativno mišljenje od matičnog UNESCO komiteta, jer je i u odnosu sa tom međunarodnom organizacijom, u dužem vremenskom periodu zatajila pristojna i stručna komunikacija sa naše strane", istakao je Begović.

"Kao što je već poznato, ovaj problem nije nov i očekivalo se od mene, kao nekadašnjeg konsultanta i člana Izvršnog odbora EPAS komiteta Savjeta Evrope za sport, da preuzmem odgovornost i riješim problem. U narednom periodu, fokus će biti na potpunom oslobađanju sistema sporta od političkog uticaja, jer je vrijeme da se okrenemo primjeni najviših evropskih standarda, rukovodeći se demokratskim principima, vladavini prava, odgovornosti i javnosti u radu", poručio je Begović, koji je prošle sedmice na funkciji v.d. direktora Uprave za sport i mlade naslijedio Vasilija Laloševića.

Bonus video: