Put bez kraja za šest olimpijaca: Prije dva mjeseca krenuli iz Tokija, još nisu stigli kući

Riječ je o šest takmičara sa Kukovih Ostrva, egzotične državice u južnom Pacifiku, koji su prije 13 sedmica otputovali u Tokio, da bi povratak u zemlju postao prava odiseja zbog ograničenja i karantina koji su morali da prođu, posebno na Novom Zelandu

5823 pregleda 3 komentar(a)
Sportisti i članovi delegacije Kukovih Ostrva, Foto: Reuters
Sportisti i članovi delegacije Kukovih Ostrva, Foto: Reuters

Od Olimpijskih igara u Tokiju prošlo je dva mjeseca, većina olimpijaca odavno je počela nove sportske sezone, ali njih šest - tek su prije nekoliko dana došli u svoju zemlju, s tim da se još nisu vratili kući!

Riječ je o šest takmičara sa Kukovih Ostrva, egzotične državice u južnom Pacifiku, koji su prije 13 sedmica otputovali u Tokio, da bi povratak u zemlju postao prava odiseja zbog ograničenja i karantina koji su morali da prođu, posebno na Novom Zelandu.

Oni su, naime, iz Japana stigli na Novi Zeland, u Ouklend, neposredno prije nego što su se granice zatvorile nakon otkrića prvih slučajeva Delta soja koronavirus u toj oblasti.

Zabrana napuštanja i ulaska u Ouklend trajala je više od mjesec, a kada su dobili dozvolu da odu morali su da provedu još 15 dana u novozelandskom gradu Krajstčrču, u strogom karantinu, odakle je trebalo da odlete na Kukova Ostrva.

I to nije bio kraj. Po dolasku u Rarotongu, najveće od svih Kukovih Ostrva, sačekao ih je još jedan korona-karantin.

U ovoj neobičnoj ekspediciji, pored šest olimpijaca, je i predsjednik Olimpijskog komiteta Kukovih Ostrva Hju Grejem, koji je u razgovoru jednom od lokalnih medija iz trećeg karantina od odlaska iz Tokio poručio:

"Blizu smo. Sada se samo nadamo da kovid neće stići do Rarotonge".

Odbrojavaju se dani - najteže je prošlo...

Bonus video: