Rosi se oprašta od Mizana, Banjaja produžava nadu

Na stazi koja nosi ime Simonćelija, Rosi je bio tek 13. u kvalifikacijama

2703 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Čovjek koji je popularnost motociklizma podigao na neslućene visine završava karijeru ove sezone, a danas se oprašta od staze kojom mu je protkana cijela karijera. Svi ljubitelji Moto GP-a znaju da se prethodna rečenica odnosi na legendarnog Valentina Rosija.

Doktor je živio na 10-ak kilometara od Mizana, tu je počeo da trenira i prešao hiljade i hiljade krugova, koji su mu omogućili da devet puta bude šampion svijeta (sedam u “kraljevskoj klasi”, po jednom do 125 i 250 kubika). Tu je, nažalost, i doživio najšokantniji trenutak u životu prije tačno 10 godina i dan, kada mu je pod motocikl podletio veliki prijatelj Marko Simonćeli i doživio povrede od kojih je preminuo nepun sat kasnije.

Na stazi koja nosi ime Simonćelija, Rosi je bio tek 13. u kvalifikacijama, ali ne očajava.

- Imao sam nevjerovatnu podršku širom svijeta, uživali smo zajedno, bilo je mnogo sjajnih trka. Tužno je što dolazi kraj, ali bilo je lijepo - rekao je 42-godišnji Italijan.

Njegov sunarodnik Franćesko Banjaja je postao prvi vozač Dukatija nakon Kejsija Stonera 2008. koji je četiri puta zaredom osvojio pol-poziciju. Time je produžio nadu da može do titule, jer na tri trke do kraja ima 52 boda manje od Fabija Kvartarara, koji kreće tek sa 15. mjesta.

Bonus video: