Ostin je u narandžastom, Ferstapenu trijumf u spektakularnoj trci

Ferstapen pokazao šampionski gen i zadržao mirnoću uprkos pritisku najtrofejnijeg vozača u istoriji

4574 pregleda 2 komentar(a)
Holanđanin nikada ne odustaje od borbe, Foto: REUTERS
Holanđanin nikada ne odustaje od borbe, Foto: REUTERS

Ostin je u narandžastom! Leteći Holanđanin Maks Ferstapen u Red Bulu osvojio je Veliku nagradu SAD i sve je bliži prvoj titulu prvaka u najbržem šampionatu na svijetu.

Iza Ferstapena palasirao se najveći konkurent i branilac naslova u Mercedesu, Luis Hamilton, dok je posljednji stepenik na podijumu zaslužio Holanđaninov kolega Serhio Peres.

Uzbuđenje je izazvala odluka Britanca da pri vodećoj poziciji u 38. krugu pođe ne promjenu pneumatika, mimo želje šefa tima Toto Volfa.

Vratio se sa skoro devet sekundi zaostatka, na 10 krugova do kraja, u 46. krugu Hamilton je kasnio manje do tri sekunde... Ipak u svakom naredniom krugu je dobijao sve manje, da bi tek u posljednjem krugu uspio da spusti prednost ispod sekunde.

Tada je Ferstapen pokazao klasu, odvezao najbrži prvi sektor i ubio nade Hamiltona da može slaviti.

"To se zove vožnja", poručili su mladom pilotu iz ekipe Red Bula, nakon njegove osme pobjede ove sezone i to pred 140.000 gledalaca.

Holanđanin je već u 28. od 56 krugova imao dva pit stopa, ali je uspio da sačuva pneumatike. On je imao i pol poziciju, ali je Hamilton starovao bolje i preuzeo prednost.

U generalnom poretku Ferstapen vodi sa 287,5 bodova, 10 više od Hamiltona. U poretku konstruktora Mercedes ima 460, Red Bul 437,5 bodova.

Naredna trka vozi se u Sijudad Meksiku, 7. novembra.

Bonus video: