Šestostruki svjetski šampion

O'Saliven zbunjen novom generacijom snukeraša

Rekorder po broju rangirnih titula (37) rekao je da gleda mnogo snukera, ali ne moderan snuker

5840 pregleda 3 komentar(a)
O'Saliven, Foto: Printscreen
O'Saliven, Foto: Printscreen

Šestostruki svjetski šampion u snukeru Roni O'Saliven rekao je da je zbunjen novom generacijom snuker igrača koji dolaze i da vjeruje da mnogi problemi potiču od ega i lažnog osjećaja samopouzdanja.

O'Saliven, koji je profesionalac od 1992. godine, odavno sumnja u mlađe zvijezde koje su se pojavile na profesionalnim takmičenjima bez prethodnog iskustva u amaterskim i omladinskim takmičenjima.

On je priznao da nije previše impresioniran i da ti igrači vjerovatno previše vjeruju u to koliko su dobri.

"Ima mnogo dobrih igrača, ali mislim da je problem današnjeg snukera ono što vidim kod mnogih igrača. Oni dolaze bez mnogo iskustva u amaterskim ili juniorskim takmičenjima i ego se aktivira: 'Ja sam profesionalac i igram u prvom kolu protiv Marka Vilijamsa', a nijesu zaista toliko dobri. Neki igrači sada igraju jer je turnir otvoren za svakoga. Tu su cijele godine i teško je spustiti taj ego", rekao je O'Saliven za Eurosport.

"Kada si mlad igrač, iz nedjelje u nedjelju igraš, onda te pobjede u naredne dvije ili tri nedjelje i tvoj ego je pod kontrolom, pošto si poštovao igru i igrače i nivo na kome treba da se igra. Neke ljudi koje vidim na turu, pitam se kako su zapravo došli tamo. Gdje ih nalazite? U nekim slučajevima nemaju iskustva na amaterskom i juniorskom nivou, ne znam, to me zbunjuje. To je jedan od razloga zbog kojih ne gledam mečeve", dodao je on.

Rekorder po broju rangirnih titula (37) rekao je da gleda mnogo snukera, ali ne moderan snuker.

"Prije mnogo godina, kada postaneš profesionalac, ti si to zvanje zaslužio. Sada je to otvoreno za svakoga. Nezgodno je. Mislim da smo ja, Mark Vilijams i Džon Higins prošli najbolje godine, fizički i psihički nijesmo igrači kakvi smo bili prije šest, sedam, 10, 15 godina, nema šanse. Ali imamo iskustvo, pedigre, sposobnost da vjerujemo u svoje mogućnosti. Nijesmo došli iz privilegovane situacije, morali smo da prođemo juniorsko takmičenje, amatersko, bili smo pobjeđivani, ego nam je bio na mjestu", rekao je O'Saliven.

"Takve stvari stvaraju karakter igrača. Danas, mnogi igrači su zaista dobri igrači, ali nemaju tu osnovu, nijesu prošli kroz te faze koje bi od njih napravile igrače koji će dugo postojati. Oni su veoma neiskusni, vjerovatno vjeruju u sebe previše, da su toliko dobri i to može biti opasna stvar. Prije bih bio igrač koji ne vjeruje koliko je dobar, pošto sada na turnirima imate igrače koji misle da su bolji nego što zaista jesu. To je opasan način razmišljanja, a pravi karakter možete steći samo ako ste iskusili sve nivoe igre i cijenite je", dodao je 45-godišnji snukeraš.

Preporučujemo za Vas