Hrvatska u istom "doping problemu" kao što je bila Crna Gora

Vlada Hrvatske još je 2010. godine zbog uštede ukinula neke agencije, pa i Hrvatsku antidoping agenciju koja je pripojena Hrvatskom zavodu za toksikologiju

4973 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Hrvatsku će u decembru posjetiti inspektori Svjetske antidoping agencije (WADA), a nakon te inspekcije Hrvatska bi, prema nekim navidima iz zdravstvenih krugova, mogla biti suspendovana, jer je jedna od malobrojnih država koje nemaju nezavisnu antidoping agencije.

Vlada Hrvatske još je 2010. godine zbog uštede ukinula neke agencije, pa i Hrvatsku antidoping agenciju koja je pripojena Hrvatskom zavodu za toksikologiju.

Danas je to Služba za antidoping Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a time Hrvatska ne zadovoljava kriterijume WADA, javljaju hrvatski mediji.

"WADA tu ima vrlo jasne propise, nacionalna antidoping agencija mora da bude potpuno nezavisna i ne smije biti vezana uz neki državni zavod ili službu. Trenutno je u pripremi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti i to je dobra prilika da se to promijeni, ali prema mojim saznanjima ne mijenja se ništa", kazao je profesor Davor Plavec, predsjednik Hrvatskog društva za sportsku medicinu pri Hrvatskom ljekarskom zboru.

Doktor Plavec zbog toga nije optimista kada je u pitanju status Hrvatske u svijetu sporta.

"Hrvatska bi čak mogla da bude proglašena 'non-compliant' državom, odnosno onom koja nije usklađena sa svjetskim antidoping propisima, a to je upravo ono zbog čega su suspendovane Rusija i Sjeverna Koreja. Drugim riječima, i Hrvatskoj prijeti suspenzija".

Sličan slučaj imala je, nedavno, i Crna Gora, koja je bila na listi "non-compliant" zemalja, ali je skinuta sa te liste, nakon što je WADA pozitivno ocijenila i prihvatila izmjene i dopune Zakona o sportu, početkom oktobra.

"Slučaj WADA" izazvao je velike potrese u Crnoj Gori, smjenu Vasilija Laloševića sa mjesta direktora Uprave za sport i mlade, te dolazak Marka Begovića na tu funkciju.

Bonus video: