Podgorički maraton: Prijavljeni atletičari iz 26 država

Start i cilj trka biće ispred nekadašnjeg hotela Siti

1632 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Media biro
Sa konferencije, Foto: Media biro

Za učešće na internacionalnom Podgoričkom maratonu, koji će biti održan 7. novembra, prijavljeni su atletičari iz 26 država, saopštila je Direkcija podgoričke manifestacije.

Podgorički maraton ove godine biće održan 28. put, a zbog složene epidemiološke situacije u Glavnom gradu izazvane pandemijom koronavirusa maratonci neće tradicionalno trčati kroz Golubovce, Mataguže i Tuzi, sa startom i ciljem na podgoričkom Trgu nezavisnosti.

Kompletna manifestacija biće održana u bulevaru Crnogorskih serdara na kružnoj stazi dugoj dva kilometra, na kojoj se tradicionalno svake godine održava i Ultramaraton Montenegro na 50 kilometara.

Start i cilj trka biće ispred nekadašnjeg hotela Siti.

Saopšteno je da će manifestcija biti održana pod geslom Dan trčanja Podgorice, u okviru koje je predviđeno zvanično Prvenstvo Crne Gore u polumaratonu i maratonu.

Programom su predviđene i trke na pet i deset kilometara.

"Za učešće na podgoričkoj manifestaciji, računajući sve četiri trke, prijavljeno je više od 500 učesnika. Za prvenstvo Crne Gore u polumaratonu i maratonu 30 takmičara. Rok za prijavu ističe u petak u 20 sati", kazao je generalni sekretar Milan Madžgalj na konferenciji za novinare.

Manifestacija će biti održana bez prisustva publike, a uz poštovanje mjera i držanja distance koje važi van staze.

Odlučeno je da zbog propisanih mjera ne mogu svi takmičari startovati odjednom, nego će trke početi pojedinačno

"Nastupiće Slađana Pejović, kojoj će to biti prvi nastup ove godine. Učešće su najavilči najbolji crnogorski maratonci i polumaratonci, a veliki broj prijavljen je iz inostranstva", kazao je Madžgalj.

Direktor Atletskog saveza, Milorad Vuletić, kazao je da je organizator u posljednje dvije godine došao u situaciju da glamuroznu manifestaciju ne može organbizovati na pravi način.

"Slična situacija je i ove godine. U razgovoru sa čelnicima Podgorice i njihovim predstavnicvima za sport, došli smo do kompromisnog rješenja da se sa nivoa Glavnog grada u određenom periodu organizuje manifestacija sportsko-rekreativnog karaktera cestovnog trčanja, koja bi izazvala masovnost i učešća što više rekreativaca, od djece do najstarije populacije", rekao je Vuletić.

Prema njegovim riječima, Atletskom savezu ostalo je da realizuje svoj program, otvoreno prvenstvo Crne Gore u maratonu i polumartonu.

Predsjednik Atletskog trkačkog kluba Podgorički maraton, tehničkog organizatora manifestacije, Milorada Backovića promocijom maratonma promoviše se atletika i sport, odnosno zdrav život.

Direktor Nergelije, generalnog sponzora, Ljiljana Pižurica očekuje da će kada prođe koronaviurus maraton vratiti stari sjaj.

"Drago mi je što smo prepoznali značaj maratona i atletike, kao bazičnog sporta za razvoj djece i mladih i omladine. Tu smo uvijek dfa podržimo", kazala je Pižurica, čija je kompanija deseti put sponzor Podgoričkog maratona.

Saopšteno je da će mjerenje i obradu rezultata u svim trkama vršiti sertifikovana firma iz Skoplja - Tag Timing sport events service.

Svečano otvaranje manifestacije planirano je za devet sati. Start maratona i polumaratona zakazan je za 11 sati i 30 minuta.

Bonus video: