"Komuna" o olimpizmu u Crnoj Gori

Cijeli 39. broj "Komune" posvećen je olimizmu u Crnoj Gori - od njegovih početaka na OI 1948. u Londonu, sve do nedavnih Igara u Tokiju i današnjih dana

2459 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Komuna
Foto: Komuna

Novi, 39. broj Komune, časopisa za lokalnu samoupravu i njegovanje baštine Crne Gore, u potpunosti je posvećen olimpizmu u Crnoj Gori, od njegovih početaka pa do današnjih dana.

Časopis započinje uvodnikom "Tragom Angelovih liža“ koji potpisuje Dušan Simonović, prvi čovjek Crnogorskog olimpijskog komiteta, koji ističe "da je COK utemeljen u bogatoj tradiciji crnogorskog sporta, ponosan na 27 olimpijaca iz Crne Gore koji su pod zastavom FNR, SFR i SR Jugoslavije osvajali olimpijska odličja, a da se COK 21.maja 2006. godine, po obnavljanju državne samostalnosti, našao na početku novog poduhvata, koji je zahtijevao i posvećenost i stručnost, obiman i kompleksan radni angažman.“

"Komuna" donosi i istorijat olimpizma, o Antičkim olimpijskim igrama pa sve do Olimpijskih igara modernog doba, uz poseban naglasak da je crnogorska olimpijska priča započela 1948. na OI u Londonu, tada pod zastavom FNR Jugoslavije.

Tu je i priča o Dušanu i Mirku Vujačiću iz Zete, prvim crnogorskim olimpijcima, zatim intervju sa Đorđem Perišićem, najstarijim živim osvajačem olimpijske medalje iz Crne Gore, ali i storija o Nikoli Radoviću, prvom crnogorskom fudbaleru sa olimpijskom medaljom.

U "Komuni" su i priče o legendama poput Veselina Vujovića, Rajka Žižića, Sofiji Pekić, svjedočenja Ljubomira Radanovića i Igora Vušurovića, dok posebno poglavlje, naravo, zaslužuju junaci našeg doba.

Crnogorske rukometašice, jedine sa olimpijskom medaljom u nezavisnoj Crnoj Gori, vaterpolisti koji su nesrećno tri puta zaustavljani u meču za bronzu, ali i atletičarka Marija Vuković, teniserka Danka Kovinić, smučarka Ivana Bulatović, smučar Eldar Zahilović, džudista Srđan Mrvaljević, skijaš Bojan Kosić, jedriličar Milivoj Dukić, naši predstavnici paraolimpizma Marijana Goranović i Filip Radović... svi su dobili prostor u novom broju "Komune".

Bonus video: