Ruskim atletičarima produžena suspenzija

Uprkos suspenziji njihove zemlje, ruski sportisti mogu da se takmiče pod neutralnom zastavom, ali pod strogim uslovima poštovanja antidoping pravila

4053 pregleda 3 komentar(a)
Ilustarcija, Foto: Shutterstock
Ilustarcija, Foto: Shutterstock

Međunarodna atletska federacija zadržala je danas suspenziju Rusije, koja traje od novembra 2015. godine zbog insitucionalizovanog sistema dopinga, iako je primjećen "napredak".

Svjetski atletski kongres, koji je održan putem video konferencije, podržao je preporuku Radne grupe za procjenu napretka Rusije u borbi protiv dopinga.

"Ruska federacija (Rusaf) stalno napreduje u ispunjavanju postavljenih uslova", rekao je šef Radne grupe Rune Andersen.

Rusaf je od marta uspostavio "plan reintegracije", koji je sastavljen uz pomoć tri nezavisna stručnjaka, koji posebno predviđa priznavanje prošlih slučajeva dopinga, stvaranje nezavisnog antidoping odjeljenja, finansiranje većeg broja testova, sankcije ruskim regionima koji imaju problema sa dopingom, ohrabrenje uzbunjivača i veće učešće sportista u upravljanju svojim sportom.

"Ove promjene odražavaju novu kulturu unutar Rusafa", dodao je Andersen.

Međutim, i dalje ima nekoliko ljudi u ruskoj atletici koji nijesu prihvatili ovu novu kulturu i Rusaf ima još posla kako bi osigurao da oni ne vrše uticaj. Status Rusade (Ruske antidoping agencije) ostaje još jedna tema koja izaziva zabrinutost.

Svjetska antidoping agencija je krajem 2019. godine kaznila Rusadu zbog namještanja kompjuterskih fajlova Moskovske antidoping laboratorije, prvobitno sa četiri godine suspenzije iz međunarodnih takmičenja, prije nego što je Sud za sportsku arbitražu smanjio kaznu na dvije godine od decembra 2020.

Uprkos suspenziji njihove zemlje, ruski sportisti mogu da se takmiče pod neutralnom zastavom, ali pod strogim uslovima poštovanja antidoping pravila.