Ruski „hazarder” napada samouvjerenog Karlsena

Sjutra u Dubaiju počinje meč za svjetsku titulu u šahu - Rus Jan Nepomnjašnji izaziva Karlsena, koji je već tri puta odbranio tron

4691 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Software Chess
Foto: Software Chess

Najbolji šahista posljednje decenije, Norvežanin Magnus Karlsen braniće od sjutra u Dubaiju svjetski tron na kojem se nalazi još od 2013. godine.

U 14 partija planiranih do 15. decembra, titulu će pokušati da mu oduzme Rus Jan Nepomnjašnji. Za 31-godišnjeg Rusa biće to prvi napad na titulu, pa će iskustvo svakako biti na strani njegovog rivala iz Norveške, koji je već tri puta uspješno odbranio tron protiv Višvanata Ananda, Sergeja Karjakina i Fabijana Karuane.

Nepomnjašnji je iznenađujuće izborio status pretendenta, pobijedivši za pola poena ispred Maksima Vašje-Lagrava na turniru kandidata za naslov.

”Mislim da sam imao sreće, jer sam se pribojavao da će se za izazivača izboriti Karuana ili Din Ližen. Ostale kandidate smatram manje neugodnim. Jana smatram igračem inspiracije, zna da odigra tri fenomenalne partije, ali čim bolju poziciju ne kruniše pobjedom ili ispusti viđeni remi porazom, nastupa pad ili čak i kolaps u njegovoj igri”, smatra Karlsen.

Norvežanin ima pobjedu i čak četiri poraza u međusobnim partijama sa Nepomnjašnjim, s tim da je Rus dvije posljednje zaslužio crnim figurama. Nepomnjašnji je poznat kao hazarder i očekuju se spektakularne partije, a ulog je ogroman - nagradni fond iznosi dva miliona, od kojih 60 odsto uzima pobjednik.

”To što je broj partija za titulu povećan na 14 ide u korist Karlsenu. Mada, za Jana je najbitnije da tu distancu prođe bez padova u igri, jer Karlsen će davati šanse. Mislim da bez obzira na ogroman broj partija Jan ima psihološku prednost i Magnus ga se pribojava. Nije Jan za njega najpoželjniji rival”, kazao je član izazivačevog tima, Sergej Karjakin, koji je prije dvije godine imao prednost nad Karlsenom, ali je ispustio i nakon 10 remija, pobjede i poraza, titule su ga koštale partije ubrzanog tempa.

I Karuana je tako poražen od Karlsena, s tim da je on remizirao u svih 12 partija.

Sada, zbog velikog broja mečeva niko ne očekuje taj-brek. Bukmejkeri vjeruju prvaku sa koeficijentom 1,29, dok je na Rusa 3,22.

Bonus video: