problemi u organizaciji

Kina: Omikron je sinonim za nove probleme, ali ZOI će uspjeti

I dok su kineske granice praktično zatvorene od marta 2020, Zimske olimpijske igre u Pekingu će se održati u "sanitarnom balonu" iz kojeg će izaći samo oko 2.900 sportista

2231 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kina je u utorak priznala da je nova varijanta koronavirusa nazvana omikron sinonim za dodatne poteškoće u organizaciji Zimskih olimpijskih igara koje će se u Pekingu održati od 4. do 20. februara, ali ističe kako vjeruje da će ZOI ipak uspjeti.

"To će donijeti sigurno neke nove izazove, što se tiče borbe protiv epidemije", izjavio je na konferenciji za novinare Žao Liđian, portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova.

"Ali Kina ima iskustva po tom pitanju i potpuno sam uvjeren da će se ZOI održati bez problema i kao što je predviđeno", naglasio je.

Kina je dovela epidemiju pod kontrolu na svojoj teritoriji zahvaljujući drakonskim mjerama: strogim ograničavanjem međunarodnih letova, obaveznim karantinom po dolasku u zemlju, masovnim testiranjima i izolacijom kontakata koji su bili identifikovani preko aplikacija za praćenje.

Život se u Kini uveliko vratio u normalu na proljeće prošle godine, ali je zemlja i dalje suočena s pojavama sporadičnih žarišta.

I dok su kineske granice praktično zatvorene od marta 2020, Zimske olimpijske igre u Pekingu će se održati u "sanitarnom balonu" iz kojeg će izaći samo oko 2.900 sportista.

Svi učesnici trebalo bi da budu vakcinisani i moraće da budu u karantinu 21 dan po dolasku u zemlju. Takođe, svi će biti testirani svakodnevno.

Sportske događaje moći će da prate samo oni koji žive u Kini.

Kina posljednjih nekoliko sedmica ima po desetak novih slučajeva kovida-19 dnevno.

Varijanta omikron još nije otkrivena na kineskoj teritoriji.