Spektakularan prekid serije remija - Karlsen matirao Nepa u partiji za istoriju

U najdužoj partiji u istoriji mečeva za svjetskog šahovskog prvaka Karlsen slavio matom u 136. potezu

15429 pregleda 7 komentar(a)
Magnus Karlsen, Foto: Beta/AP
Magnus Karlsen, Foto: Beta/AP

Spektakl za istoriju u Dubaiju - šahovski svjetski prvak, Norvežanin Magnus Karlsen poveo je u odbrani titule protiv pretendenta, Rusa Jana Nepomjašnjog, u šestoj partiji nakon pet uzastopnih remija - 3,5:2,5.

I to u kakvoj partiji - najdužoj u istoriji mečeva za titulu svjetskog šampiona drevne igre.

Karlsen je do mata stigao nakon 136. poteza, oborivši rekord od 124 poteza iz meča Korčnoj - Karpov 1978. godine, koji je završen remijem.

Kuriozitet je da su sve najduže partije u istoriji mečeva za titulu svjetskog šampiona završavane podjelom boda, u dvije od njih je akter bio i Karlsen, protiv Višija Ananda i Fabiana Karuane.

Svi su mislili da će tako biti i danas. Svi, osim 31-godišnjeg Norvežanina, koji je dokazao da je "kralj šahovskih završnica".

Prvo je "uspavao rivala", ali i sve stručne komentatore dajući im privid da po inerciji vuče poteze u išekivanju remija, da bi potom krenuo u napad razmjenom figura - topa za lovca i dva piona. Sjajno je konjem štitio od šaha bijelog kralja a onda je sa četiri poteza - od 67, u stilu trećeg šahovskog šampiona, Kapablanke preuzeo konce igre.

Činilo se da Nepo ima dovoljno resursa i prostora da zatvara kraljicom, ali je Karlsen našao rješenja da prebaci pione u gornju zonu i dovede meč do pobjede.

I to nakon pete partije u kojoj je Nepomnjašnji ispustio pobjedu, ali je danas pokazao da ga to nije poremetilo. Ipak, jeste strpljenje, strategija i poslovična forma 16. svjetskog šampiona, koji vlada još do 2013. godine.

Karlsen je tako prekinuo niz od 19 uzastopnih remija u svojim mečevima odbrane titule u kalsičnim partijama!

A današna partija je nekoliko puta mogla da pođe na obje strane. Bilo je toliko preokreta u poziciji u jednom danu da se to ne pamti. Magnus je agresivnim otvaranjem pritiskao a onda je pogrešnim potezom u 11. ispustio poziciju.

Nepo je u skadu sa reputacijom hazardera napravio kockarski 17. potez, pokazujući da želi da igra na pobjedu. Svjetski prvak brzo je neutralizovao inicijativu protivnika, ali je previše vremena potrošio na razmišljanje.

I tada je Nepo imao ludi plan - dati dva topa za damu, a uz njih i inicijativu u igri. I Magnus je počeo da igra kao mašina do greške u 33. potezu, Nepo je, međutim, priliku da pobijedi ispustio greškom u 35. potezu....

"Bitka u pustinji" se nastavlja, već sjutra je na programu sedmi od predviđenih 14 mečeva, a Nepo, koji će imati prednost početnog poteza, moraće da rizikuje...

Bonus video: