Karlsen zadržao prednost, sjutra ima prednost početnog poteza

Norvežanin Magnus Karlsen na polovini meča za titulu ulazi sa bodom prednosti nad pretendentom, Janom Nepomnjašnjim

1981 pregleda 0 komentar(a)
Bez puno žara nakon istorijskog meča juče u Dubaiju, Foto: Beta/AP
Bez puno žara nakon istorijskog meča juče u Dubaiju, Foto: Beta/AP

Nakon sedme partije meča za titulu prvaka svijeta u Dubaiju, skor između šampiona i izazivača ostao je isti - 4:3, u korist 16. prvaka svijeta Magnusa Karlsena.

Norvežanin je španskom odbranom sa lakoćom iskontrolisao par početnih rizičnih napada Rusa Jana Nepomnjašnjog, pa je remi viđen već nakon 17. poteza, sklopljen poslije 41.

Rus je bio premoren nakon poraza u šestoj partiji, najdužoj u istoriji mečeve za svjetskog prvaka i poen je priznao Norvežaninu nakon 136. poteza, jer je i kompjuter izračunao da je neminovan nakon još 16 poteza.

Karlsen takođe nije želio da reskira, jer ima prednost, sjutra će u osmoj partiji i bijele figuire, a sebi može da dozvoli i kiks u drugoj polovini meča od 14 partija, jer u rapidu i ubrzanom šahu je apsolutni favorit..

Tako je, uostalom i dva posljednja puta odbranio titulu, protiv Segeja Karjakina i Fabiana Karuane.

"Igrao sam na pobjedu ali sam napravio grešku a to je svojstveno ljudima, može i Karlsen pogriješiti. Meč se nastavlja", kazao je Nepomjašnji.

Njegov vršnjak, 31-godišnji Norvežanin zna šta je donikelo prevagu u dosadašnejm dijelu meča.

"Ja sam rizikovao ali je on to radio više od mene. Obojica smo imali šansi da vodimo, ali je na ispitu bila izdržljivost. Morate na to biti spremni u meču za titulu i sada sa zadovoljstvom produžavam borbu", naglasio je Karlesen, koji je prvak još od 2013. godine.

Bonus video: