Hamilton slavio nakon haosa u Džedi: Odluka o tituli narednog vikenda u Abu Dabiju

Britanac i Maks Ferstapen pred posljednju trku imaju isti broj bodova

10127 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vozač Mercedesa Luis Hamilton pobijedio je večeras na Velikoj nagradi Saudijske Arabije.

Hamilton je u uzbudljivoj trci slavio ispred vozača Red Bula, Maksa Ferstapena, koji je bio za oko 10 sekundi sporiji, uz pet sekundi kazne zbog incidenta tokom trke.

Formula 1
foto: Sofascore

Britanac je došao do osme pobjede ove sezone, a 103. u karijeri.

Pred posljednju trku, koja je na programu naredne sedmice u Abu Dabiju Hamilton i Ferstapen su izjednačeni na vrhu sa po 369.5 bodova.

Na podijumu je završio i Valteri Botas (Mercedes), koji je u samom finišu pretekao Estebana Okona (Alpin), koji je završio na četvrtom mjestu.

Danijel Rikardo je na petom mjestu (Meklaren), a u najbržih deset su još Pjer Gasli (Alfa Tauri), Šarl Lekler (Ferari), Karlos Sainc (Ferari), Antonio Đovinaci (Alfa Romeo) i Lando Noris (Meklaren).

A večerašnju trku u Džedi, obilježili su dueli Hamiltona i Ferstapena, kao i brojni incidenti i prekidi.

U 10. krugu je svoj bolid razbio vozač Hasa, Mik Šumaher. Na stazu je izašlo vozilo bezbjednosti, a Hamilton i Botas, u tom trenutku vodeći vozači, odlučili su to da iskoriste za odlazak u boks. Ferstapen je odlučio drugačije i preuzeo prvo mjesto.

To je bio srećan potez Ferstapena, jer je u 13. krugu trka prekinuta zbog Šumaherovog incidenta, te je Ferstapen u pauzi promijenio gume. Tek što je trka ponovo počela Hamilton i Ferstapen vodili su veliku borbu za prvo mjesto, a Šumaherov klupski kolega, Nikita Mazepin takođe je razbio svoj bolid i trka je ponovo prekinuta.

Nakon toga sa prvog mjesta je krenuo Okon, s drugog Hamilton, a s trećeg Ferstapen, ali je vozač Red Bula na startu pretekao obojicu.

Vozači Red Bula i Mercedesa vodili su veliku borbu te je u 37. krugu Holanđanin odbio napad Hamiltona, tako što je presjekao stazu pa je zatim odlučeno da će ipak morati prepustiti prvo mjestu Hamiltonu. Ferstapen je usporio kako bi to i učinio, ali se Hamilton zabio u njega i oštetio prednje krilo.

Na kraju 42. kruga Ferstapen je ponovo dobio poruku da mora prepustiti poziciju Britancu. Ponovo je to učinio, a zatim ga odmah i pretekao, ali je dobio kaznu od pet sekundi zbog ranijeg presijecanja staze. Potom ga je, u 43. krugu, Hamilton obišao i na kraju slavio.

Odluka o šampionu pada u Abu Dabiju.

Bonus video: