Formula 1: Može li sezona da se završi sudarom Ferstapena i Hamiltona?

Svjetski prvak iz 1996. godine Britanac Dejmon Hil oprezan je zbog ponavljanja istorije i sugerisao je da bi upravljačko tijelo F1 trebalo da pošalje jasno upozorenje

12450 pregleda 8 komentar(a)
Ferstapen i Hamilton, Foto: Reuters
Ferstapen i Hamilton, Foto: Reuters

Maks Ferstapen ne mora da osvoji niti jedan bod da bi prvi puta postao svjetski prvak Formule 1 ako Luis Hamilton odustane u posljednjoj trci sezone u Abu Dabiju sljedećeg vikenda, a rizik da uzbudljiva sezona završi sudarom vodećih i kontroverzama je više nego stvaran.

Dva rivala sada su potpuno izjednačena po bodovima nakon nedjeljne haotične trke i pobjede Hamiltona u Saudijskoj Arabiji, ali Ferstapenov Red Bul je ispred Mercedesovog sedmostrukog svjetskog prvaka jer vodi sa 9-8 u pobjedama na trkama.

Svjetski prvak iz 1996. godine Britanac Dejmon Hil oprezan je zbog ponavljanja istorije i sugerisao je da bi upravljačko tijelo F1 trebalo da pošalje jasno upozorenje.

"Postoji presedan koji je napravljen u prvenstvu 1997. gdje su Mihaelu Šumeheru oduzeti bodovi. Dakle, ako imamo sudar vodećih i takvu situaciju, mislim da bi FIA trebalo unaprijed da stavi do znanja timovima i vozačima što će vjerovatno učiniti. Hoće li oduzeti bodove? Koja je kazna?" rekao je Hil za Skaj Sports, a prenosi Rojters.

Ferarijev sedmostruki svjetski prvak Šumaher i Vilijamsov vozač Žak Vilnev ušli su u posljednju trku 1997. u Heresu u Španiji gotovo poravnati, a Njemac je vodio ispred Kanađanina za jedan bod.

Obojica su se sudarili dok su se borili za vođstvo, Šumaher je bio prisiljen da odustane, a kasnije su mu oduzeti bodovi jer su čelnici F1 procijenilli sudar kao namjerno izazvan pokušaj da izbaci iz trke svog rivala za naslov.

Vilnev je ipak mogao da nastavi trku, završio u Heresu kao treći i postao prvak.

Godine 1994. Hil i Šumaher borili su se za krunu na posljednjoj trci u Adelaidi, a Britanac je takođe zaostajao bod za legendarnim Njemcem.

Šumaher je udario u zid, a zatim se sudario s Hilom, pri čemu su se oba vozača povukla, a Njemac je osvojio svoj prvi naslov.

F1 je sve to proglasio trkačkim izgredom i nije se odlučila za kaznu.

Hil nije sugerisao da će Ferstapen da pribjegne prljavim trikovima, ali je uvidio sličnosti sa Šumaherom u njegovom agresivnom stilu vožnje, bez zadrške.

"Postoje neki ljudi koji voze bez ikakvih kompromisa. I mislim da je Maks jedan od tih ljudi", rekao je.

"Vrlo je vješt, briljantan je i to je uzbudljivo gledati. Mislim da je Luis, koji se mora nositi s tim, sada vrlo oprezan - nije zastrašen, ali je vrlo oprezan prema Maksu i vjerovatno s pravom."

Bonus video: