Četiri skakaonice: Za "Zlatnog orla" pet puta veća nagrada

Ukupan nagradni fond za Četiri skakaonice će od ove godine biti 400.000 franaka, a skakač koji bi uspio da pobijedi na sva četiri takmičenja, a bude najbolji i u kvalifikacijama, mogao bi ukupno da zaradi više od 150.000 franaka

1339 pregleda 0 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Ukupni pobjednik novogodišnje turneje Četiri skakaonice ove će godine uz pobjednički trofej, Zlatnog orla, dobiti i pet puta veću novčanu nagradu nego što je to dosada bio slučaj, pohvalili su se organizatori.

Ukupni pobjednik je do ove godine za svoj uspjeh osvajao 20.000 švajcarskih franaka, a ove godine će taj iznos biti 100.000 franaka.

"Sjajno je da započinjemo novu eru nagradnog fonda baš sa 70. izdanjem turneje te da možemo pobjednika Četiri skakaonice da nagradimo mnogo bolje za njegove čarobne izvedbe", izjavio je u petak putem predsjednik Organizacionog odbora Peter Krujer.

Ukupan nagradni fond za Četiri skakaonice će od ove godine biti 400.000 franaka, a skakač koji bi uspio da pobijedi na sva četiri takmičenja, a bude najbolji i u kvalifikacijama, mogao bi ukupno da zaradi više od 150.000 franaka.

Samo su trojica skakača u istoriji pobijedila na sve četiri skakaonice u istoj sezoni. Prvi je to prije tačno 20 godina napravio Njemac Sven Hanavald, u sezoni 2017/2018. četiri pobjede je ostvario Poljak Kamil Stoh, godinu poslije to je uspio i Japanac Rjoju Kobajaši.

Prema već ustaljenom rasporedu novogodišnja turneja Četiri skakaonice počinje 29. decembra u njemačkom Oberstdorfu.

Na Novu godinu će se skakači takmičiti u njemačkom Garmiš-Partenkirhenu, 4. januara će austrijski dio turneje početi u Insbruku, a završiće se 6. januara u Bišofshofenu.

Prošle sezone "Zlatnog orla" je osvojio Poljak Kamil Stoh, što mu je bio treći trijumf (2017, 2018, 2021) na novogodišnjoj turneji.

Na listi najuspješnijih ispred njega su samo legendarni Finac Jane Ahonen sa pet naslova i Njemac Jens Vajfslog sa četiri.

Bonus video: