Šahovski praznik u Baru

Blažo Kalezić pobjednik je brzopoteznog prvenstva Crne Gore u šahu. Osnovna škola “Štampar Makarije” trijumfovala na školskom prvenstvu Crne Gore. Vrijedni jubileji obilježeni u Baru.

6483 pregleda 0 komentar(a)
Foto: ŠSCG
Foto: ŠSCG

Barska šahovska tradicija ispisala je najljepše stranice crnogorskog šaha, a grad Bar je danas ugostio naše šahiste i istaknute šahovske radnike koje su okupili turniri u gradu pod Rumijom. Na svečanosti su obilježeni i brojni šahovski jubileji vezani za Bar.

Organizatori manifestacija, Šahovski savez Crne Gore i Opština Bar, udružili su snage, obilježavajući velike jubileje, 75. rođendan prvog crnogorskog velemajstora Božidara-Bonje Ivanovića, koji je upravo u Baru osvojio prvu šampionsku titulu Jugoslavije, te velemajstorsku titulu. Momčilo Ćetković je obilježio 70 godina od prve seniorske titule prvaka Crne Gore, a Vladimir Vlado Lukšić obilježio je jubilej 70 godina u barskom šahu. Njima su uručene platinaste plakete, te prigodni pokloni.

Zlatne plakete zavrijedili su Zdravko i Angelina Vuković, za doprinos crnogorskom šahu.

Srebrene plakete su zavrijedile čelne table naših reprezentacija Nikola Đukić i Aleksandra Milović, te ŠK Rumija.

Posebne zahvalnice su uručene neimarima crnogorskog šaha: Ljubu Živkoviću, Jusufu Kalamperoviću, Maksimu Lutovcu, Srđi Dragaševiću, te firmi “Osmi red” koja je najavila podršku projektu Šah u škole.

Šahisti
foto: ŠSCG

Obraćajući se prisutnima, predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević istakao je tradiciju barskog šaha, te najavio još snažnuju podršku šahovskim aktivnostima. Zajednički poduhvat Opštine i ŠSCG biće organizacija velikog Open turnira, koji su zajednički najavili Raičević, te predsjednik ŠSCG Jovan Milović, a čiju organizaciju će pomoći i Svjetska šahovska federacija.

Goste je u umjetničkom dijelu svečanosti zabavljala klapa Jedinstvo.

Na dva odigrana turnira postignuti su ovi rezultati.

Novi brzopotezni šampion Crne Gore je internacionalni majstor Blažo Kalezić, koji je osvojio 11,5 poena u 13 odigranih kola. Sa pola poena zaostatka na drugom mjestu se našao velemajstor Dragiša Blagojević, dok je bronza pripala velemajstoru Nikoli Đukiću sa 10 poena. Četvrti je bio aktuelni šampion države, Luka Drašković, peti mladi Cetinjanin Savo Vujović. Spisak nagrađenih zaokružuju Nikola Potpara, Bogdan Podlesnik i Dragan Popadić.

Na finalnom turniru osnovnih škola, prvo mjesto pripalo je podgoričkoj Osnovnoj školi “Štampar Makarije”, drugo OŠ “Ristan Pavlović” iz Pljevalja, treće OŠ “Luka Simonović” iz Nikšića.

Decembarske šahovske aktivnosti u Baru nastavljaju se prvenstvom grada.

Bonus video: