Vežite se, polijećemo - Maks i Luis u foto-finišu traže titulu

Velika nagrada Abu Dabija počinje u 14 časova po našem vremenu, tj. 17 po lokalnom

17761 pregleda 14 komentar(a)
Duel koji se čekao godinama: Luis Hamilton i Maks Ferstapen će u direktnom obračunu rješavati pitanje prvaka, Foto: Reuters
Duel koji se čekao godinama: Luis Hamilton i Maks Ferstapen će u direktnom obračunu rješavati pitanje prvaka, Foto: Reuters

Pet godina nakon što su se Niko Rozberg i Luis Hamilton, kao “zakleti” neprijatelji iz istog tima, borili za titulu do samog kraja, konačno su ljubitelji Formule 1 dočekali da se o šampionskoj kruni odlučuje na posljednjoj trci.

Staza Jas marina u Abu Dabiju biće poprište veličanstvenog duela Hamiltona i Maksa Ferstapena, koji u posljednju trku turbulentne 75. sezone “najbržeg cirkusa” ulaze potpuno poravnati, sa 369,5 bodova. Računica je više nego jednostavna - pehar će podići vozač koji prije prođe kroz cilj, a ako nijedan od njih dvojice ne završi trku, prvak će biti Leteći Holanđanin zbog jedne pobjede više (devet naspram osam).

Luis Hamilton, Maks Ferstapen
foto: Sofascore

Maks je stekao i početnu prednost, jer je dominirao u završnici kvalifikacija i osvojio pol-poziciju s vremenom 1:22,109. Crni Biser je kasnio čak 371 hiljaditi dio sekunde.

- Red Bul vodi 1:0. Perfektno su pripremili pneumatike za posljednje krugove. Serhio Peres je savršeno otvorio stazu Ferstapenu, zato je na polu - priznao je šef Mercedesa, Toto Volf.

9 pobjeda u tekućoj sezoni je upisao Maks Ferstapen i to bi moglo da mu donese titulu ako ni on ni Luis Hamilton ne završe današnju trku, jer je Britanac osam puta bio najbrži. Zanimljivo, Holanđanin je u prethodnih šest sezona upisao 10 trijumfa

Hamilton je naglasio da nije mogao da se trka sa najvećim rivalom, ali da mu izdanje sa treninga donosi samopouzdanje.

- Maks je odvezao sjajan krug. Nismo mogli da se nosimo sa tim na kraju kvalifikacija, ali smo izgledali veoma jako na treninzima. U dobroj sam poziciji, gume su u odličnom stanju i vjerujem da ću imati odličnu trku - poručio je 36-godišnjak iz Stivenidža, koji želi da osmom titulom postane i po tom parametru najbolji vozač svih vremena.

Dvojica kandidata za titulu su prije sedam dana imali epski duel u Džedi, iz kojeg je kao pobjednik izašao as Mercedesa. Sada će pilot Red Bula krenuti prvi, ali priznaje da mu to ne daje nikakve garancije.

103 pobjede u karijeri ima Hamilton i po tome je daleko najuspješniji svih vremena, ispred Mihaela Šumahera (91), Sebastijana Fetela (53), Alena Prosta (51)...

- Uvijek je lijepo imati izdanje kao ovo, ali očekujem tešku bitku za tron. Bolid je bio izvanredan na mekim gumama, nadam se da će to funkcionisati i na trci. Svi u timu su uradili sjajan posao, pogotovo Ćeko (Peres, op.a), koji je izvanredan timski kolega. Nadam se da ćemo obojica dobro startovati i imati sjajnu trku - istakao je Ferstapen.

Holanđaninu bi i danas mogao da pomogne Peres, koji kreće sa 4. mjesta, iza Lenda Norisa, dok je za Hamiltona minus što je Valteri Botas bio tek šesti u kvalifikacijama.

Velika nagrada Abu Dabija počinje u 14 časova po našem vremenu, tj. 17 po lokalnom. Krenuće po danu, završiti se u mraku i trebalo bi da bude spektakularna.

Vežite se, polijećemo!

Bonus video: