MPNKS: Utvrđene nepravilnosti u radu Atletskog saveza Crne Gore

Komisija je “uočila i drastično kršenje ljudskih prava i sloboda prema sportistima"

5578 pregleda 13 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Komisija za nadzor i sprovođenje sportskih programa sportskih organizacija koje se sufinansiraju iz budžeta, a koju je obrazovala Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić, kontolom programa Atletskog saveza Crne Gore utvrdila je “određene nepravilnosti, koje se ne tiču samo oblasti sporta vec zadiru i u oblasti radnih odnosa i oblasti ljudskih prava i sloboda”, saopštilo je MPNKS.

ASCG, kojeg je država za period od 2016. do 2021. godine podržala iznosom od 1.135.500 eura, ima, kako je navela komisija, Ugovor o radu zaključen sa predsjednikom saveza Gojkom Banjevićem na neodređeno vrijeme, što je nezakonito, jer je mandat predsjednika sportske organizacije četiri godine

“Iz izvještaja se vidi da je lični dohodak 600 eura na mjesečnom nivou iako je navedeno da ima IV nivo obrazovanja i koeficijenat 2,20, takođe na ovaj iznos se uplaćuju porezi i prirezi za osiguranika”.

“Sa generalnim sekretarom saveza Milanom Madžgaljom zaključen je Ugovor o djelu i to na period od četiri godine sa ličim dohotkom od 500,00 eura mjesečno.Komisija je mišljenja da je i ovaj ugovor neispravan, jer je u Zakonu o radu navedeno da poslodavac može angažovati lice za obavljanje samo onih poslova koji nijesu njegova primarna i osnovna djelatnost, već se takav ugovor zaključuje i angažuje lice za određivanje konkretnog posla za račun poslodavca”, navodi se u saopštenju.

“Za ofis-menadžera Milenu Mudrešu nije dostavljen nikakav ugovor, a iz priložene dokumentacije se vidi da je lični dohodak 500 eura mjesečno”, dodaje se.

U saopštenju se navodi i da je ASCG “18. novembra 2021. obavijestio svoje stipendiste da su dužni da sa njima potpišu Ugovore o stipendiranju, iako je ovo trebalo uraditi na početku godine od kada teče pravo i obaveza stipendiranja za ovu godinu”.

Komisija je “uočila drastično kršenje ljudskih prava i sloboda prema sportistima (reprezentativcima), a definisano je u članu 5 ugovora koji glasi:

„Atletičari su dužni da se ponašaju po Etičkom kodeksu saveza. Zabranjuje se istupanje u sredstvima javnog informisanja vezano za nastupe za reprezentaciju i komentarisanje rada ASCG bez saglasnosti rukovodne strukture ASCG, u protivnom savez zadržava pravo da raskine ugovor". “Napominjemo da su sportisti Crne Gore slobodni građani koji apsolutno imaju pravo na slobodu govora, mišljenja i ličnih stavova o svim pitanjima društvenog života. Pravo na stipendiju ostvarili su svojim mukotrpnim radom na treninzima i postignutim rezultatima a nacionalnim i prestižnim međunarodnim takmičenjima. Zato nas zabrinjava ovakav stav prema njima od strane rukovodne strukture saveza i pozivanje na etički kodeks, a taj isti etički kodeks ne poštuju kada za sebe sklapaju nezakonite ugovore o radnom anganžmanu”, saopšteno je iz Ministarstva.

U saopštenju se navodi i da je vidljiva “selektivna podrška klubovima, jer se pojedinima daju enormni iznosi, a drugim klubovima ništa ili vrlo malo

“Primjer: Atletski klub ,Podgorica za podršku svojih sportista u 2020. godini dobio je iznos od 34.000 eura, a u 2021. - 33.000 eura. U tom klubu kao trener naveden je predsednik ASCG gospodin Gojko Banjević, a zvanična mejl adresa AK Podgorica je njegov lični mejl”, stoji u saopštenju.

“Zbog uočenih nepravilnosti, a u skladu sa članom 128 Zakona o sportu, Uprava za sport i mlade će inicirati inspekcijski nadzor i to za oblast sporta Inspektora za sport, u odnosu na radne odnose fizičkih lica u sportu i zaposlenih u sportskim organizacijama inspektora nadležnog za rad, kao inspektora nadležnog za poreze u odnosu na izvršavanje poreskih obaveza sportskih subjekata”, zaključuje se.

Bonus video: