Najveći skandal u istoriji američkog sporta dobija epilog: 380 miliona dolara za žrtve seksualnog nasilja

Kada su zloupotrebe otkrivene u medijima, Nasar je uhapšen i 2018. osuđen na 300 godina zatvora, nakon dugog suđenja u kojem su učestvovale mnoge žrtve, kao što su Simon Bajls, Ali Rejsman ili Mekejla Maroni

8037 pregleda 7 komentar(a)
Bajls svjedoči protiv Nasara, Foto: Printscreen YouTube
Bajls svjedoči protiv Nasara, Foto: Printscreen YouTube

Gimnastičarke koje je zlostavljao bivši doktor reprezentacije SAD Lari Nasar postigle su sudski sporazum kojim će biti obeštećene za 380 miliona dolara.

Najveći skandal u istoriji američkog sporta bliži se kraju nakon sudske bitke sa kojom se tri godine suočavaju hiljade sportista, među kojima je i Simon Bajls, najbolja gimnastičarka današnjice.

Nakon velikog haosa, u kome su pojedini agenti FBI pokušali da sakriju informacije i prikriju pritužbe sportista kako Nasar ne bi otišao u zatvor, slučaj je dobio neočekivani preokret u potrazi za pravdom.

Kada su zloupotrebe otkrivene u medijima, Nasar je uhapšen i 2018. osuđen na 300 godina zatvora, nakon dugog suđenja u kojem su učestvovale mnoge žrtve, kao što su Simon Bajls, Ali Rejsman ili Mekejla Maroni.

Nadoknada, koju pokrivaju osiguravajuće kuće Gimnastičkog saveza SAD, Olimpijskog i Paraolimpijskog komiteta, isplatiće najveći dio od 380 miliona dolara.

To je najveći iznos plaćen za slučaj zlostavljanja u istoriji i više od 330 sportista iz američkog gimnastičkog tima imaće koristi od toga.

Nasar služi kazne između 40 i 175 godina zatvora za zlostavljanje, uz još jednu od 60 godina zatvora za dječju pornografiju.

Gimnastičarka Rejčel Denholander bila je prva žrtva koja je progovorila o užasu kroz koji je prošla, a kasnije je lavnina pokrenuta.

Advokat koji zastupa žrtve tvrdi da je sporazum istorijski, ali da se borba protiv FBI službenika koji nisu pravilno sproveli istragu još nije okončana.

Bonus video: