Red Bul: Mercedes je doveo advokata, a mi najbolje inženjere

Helmut Marko, savjetnik Red Bula, bio je oštar i tokom sezone, a na kraju još oštriji

3009 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Bilo je jasno da osvajanje titule u Formuli 1 neće okončati netrpeljivost između Red Bula i Mercedesa.

Razmirice tokom cijele F1 sezone bile su veoma jake, pojačane su nakon tijesnog ishoda i kontroverzom na posljednjoj trci u Abu Dabiju, koja je završena pobjedom i šampionskim naslovom Maksa Ferstapena.

I dok su vozači čestitali jedan drugom, čelnici timova se prepucavaju.

Helmut Marko, savjetnik Red Bula, bio je oštar i tokom sezone, a na kraju još oštriji.

"Razumijemo frustraciju. Ali ako izgubite, morate to da prihvatite. Ono što ja ne razumijem: oni su takođe imali opciju da naprave pit stop. Nisu. Dakle, to je bila njihova greška", izjavio je on.

Marko je kazao da je Mercedes imao i neuobičajen pristup...

„Bili smo veoma razočarani što su na posljednju trku i na sastanak došli sa advokatom, jednim od najplaćenijih advokata u Engleskoj. Mi smo doveli najbolje inženjere da izvuku maksimum iz automobila, oni advokata. Ne možemo baš da razumijemo kako su se ponašali posle trke“, rekao je Marko.

Marko je ponovo zaprijetio da bi Red Bul mogao da napusti F1, zbog nedostatka komunikacije i različite primjene propisa od strane direktora trke Majkla Masija i stjuarda.

„Preispitaćemo naše učešće u Formuli 1. Morate da preispitate cijeli sistem. Mora da postoji usklađenost, odluke se ne mogu tumačiti na ovaj ili onaj način. Morate da pojednostavite pravila. Premisa mora da bude: Hajde da se trkamo. Pravila moraju biti takva da omoguće brzu odluku i da je odgovorni sprovedu u roku od nekoliko sekundi. A te odluke ne mogu toliko da variraju“, tvrdi on.

Bonus video: