Šah u modi - preko 400 školaraca na Školskom prvenstvu

Rekordan broj učesnika, njih preko 400, iz svih krajeva Crne Gore, nadmetaće se sjutra u Podgorici, a biće podijeljeni u četiri grupe

2069 pregleda 0 komentar(a)
Šah (ilustracija), Foto: Šahovski savez Crne Gore
Šah (ilustracija), Foto: Šahovski savez Crne Gore

Preko 400 crnogorskih školaraca takmičiće se sjutra na Pojedinačnom školskom prvenstvu Crne Gore u šahu, koje će biti održano u Osnovnoj školi „Štampar Makarije” u Podgorici.

Šahovski savez Crne Gore, u saradnji sa ŠK Dijagonale, OŠ „Štampar Makarije” i Crnogorskim školskim sportskim savezom, pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorica i Uprave za sport i mlade, odnosno Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, organizuje Pojedinačno školsko prvenstvo Crne Gore u šahu.

Jedan od povoda održavanja takmičenja je i Dan oslobođenja Podgorice.

Rekordan broj učesnika, njih preko 400, iz svih krajeva Crne Gore, nadmetaće se sjutra u Podgorici, a biće podijeljeni u četiri grupe.

Igraće se u četiri grupe, u prvoj će nastupiti učenici od prvog do trećeg razreda, u drugoj grupi biće učenici četvrtog i petog razreda.

Borbe na 64 polja u trećoj grupi vodiće učenici šestog i sedmog razreda, dok će učesnici osmog i devetog razreda igrati u četvrtoj grupi.

Tri prvoplasirana takmičara u svakoj grupi dobijaju medalje, a 10 prvoplasiranih takmičara biće nagrađeno diplomama i šahovskim knjigama.

Iako je takmičenje pojedinačno, školi koja osvoji prvo mjesto ekipno, organizator takmičenja obezbijediće besplatno učešće za četiri predstavnika i vođu puta na jednom međunarodnom školskom prvenstvu u 2022. godini.

Ekipni plasman odrediće se na osnovu uspjeha učenika škola u grupama.

Kako su saopštili iz Šahovskog saveza, rekordan broj učesnika je potvrda ispravnosti projekta „Šah u škole”, koji će u narednom periodu predstavljati strateško opredeljenje saveza.

Bonus video: