Memorijal "Radojica Dabetić": Nikola Đukić najbolji

Posle uzbudljivih borbi, prvo mjesto su podijelili velemajstori Nikola Đukić i Igor Miladinović sa po 7,5 osvojenih poena, a po dodatnim kriterijumima je pobjednički pehar pripao Đukiću

1528 pregleda 0 komentar(a)
Foto: ŠK Budućnost
Foto: ŠK Budućnost

Međunarodni otvoreni turnir u ubrzanom šahu Memorijal "Radojica Dabetić" održan je 18. decembra u multimedijalnoj sali Univerzitetskog sportskog centra u Podgorici, uz učešće čak 104 igrača iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Organizatori su saopštili da je nastupilo pet velemajstora, pet internacionalnih majstora i dvanaest majstora FIDE, što čini ovaj turnir ne samo jednim od najmasovnijih, već i jednim od najjačih turnira po ubrzanom tempu ikada odigranih u Crnoj Gori. Igralo se devet kola po švajcarskom sistemu, tempo igre je bio 10 minuta po igraču za cijelu partiju uz dodatak od pet sekundi za svaki potez, a nagradni fond je iznosio 2.500 eura.

Posle uzbudljivih borbi, prvo mjesto su podijelili velemajstori Nikola Đukić i Igor Miladinović sa po 7,5 osvojenih poena, a po dodatnim kriterijumima je pobjednički pehar pripao Đukiću. Treći je bio FM Igor Sarić sa 7 poena, koliko su imali i četvrtoplasirani Danilo Nenezić, petoplasirani Nikola Potpara i FM Miloš Vlatković na 6. mjestu.

Sedmo mjesto je pripalo FM Andreju Šukoviću, 8. VM Milanu Drašku, 9. Dariju Alivodiću, 10. Veljku Draganiću, a 11. IM Bogdanu Podlesniku, svi su imali po 6,5 poena. U grupi od devet igrača sa osvojenih šest poena, najbolje dodatne kriterijume je imao Milo Pobor na 12. mjestu, 13. je bio IM Zoran Runić, 14. IM Predrag Nikač, 15. VM Nebojša Nikčević, a spisak osvajača redovnih nagrada zaključuje VM Dragiša Blagojević kome je po dodatnim kriterijumima pripalo 16. mjesto.

Pored šesnaest redovnih, organizator je obezbijedio i sedam specijalnih nagrada. Najuspješniji veteran je bio FM Dragan Popadić sa 5,5 poena, najuspješniji omladinac Dragoljub Kovačević sa 6, a najuspješnija šahistkinja Jelena Nerić sa 4 osvojena poena. Najbolji nerejtingovani igrač bio je Nikola Popović sa osvojenih 5 poena, najbolji igrač do rejtinga 2000 Denis Šabotić sa 6, a najbolji igrač do 2200 FM Sreten Đukanović, koji je osvojio 5,5 poena. Nagrada za najbolje plasiranog člana ŠK Budućnost ili ŠK Omladinac pripala je IM Blažu Kaleziću sa 5,5 osvojenih poena.

Na ceremoniji svečanog otvaranja o Radojici Dabetiću, izuzetno značajnom imenu crnogorskog šaha i jednom od najistaknutijih članova ŠK Budućnost u njegovoj bogatoj istoriji, govorili su velemajstori Nikola Đukić i Božidar Ivanović. Memorijal je proglasio otvorenim predsjednik ŠK Budućnost i direktor turnira Aleksandar Radunović.

Prije dodjele nagrada, kao uspomena na turnir, novo izdanje Šahovskog vijenca uručeno je porodici Dabetić, dr Slobodanu Radonjiću, Vladimiru Lukšiću, svim stranim igračima, kao i glavnom sudiji Zoranu Peruničiću, koji je dao veliki doprinos da sve protekne u savršenom redu. Autor Šahovskog vijenca Maksim Lutovac, koji je bio spriječen da lično posjeti Memorijal, poslao je telegram sa čestitkama na organizaciji turnira u čast, kako je napisao, "najskromnijeg velikana našeg šaha".

Nagrade i medalje trojici prvoplasiranih, kao i pehar pobjedniku, uručila je ćerka Radojice Dabetića, Nataša.

ŠK Budućnost, glavni organizator Memorijala "Radojica Dabetić", zahvaljuje svima koji su omogućili organizaciju ovako prestižnog turnira.

"Posebnu zahvalnost dugujemo porodici Dabetić, koja je bila aktivno uključena u organizaciju Memorijala i učinila sve da se učesnici i gosti osjećaju prijatno, priredivši koktel nakon svečanog otvaranja, kao i bogatu zakusku na polovini turnira. ŠK Budućnost će nastaviti da čuva uspomenu na svog dugogodišnjeg igrača, kapitena, trenera u klupskoj školi šaha i predsjednika Skupštine kluba, ali prije svega divnog čovjeka, Radojicu Dabetića. Velika želja svih u klubu je da Memorijal postane tradicionalan i da nastavi da postavlja nove standarde u organizaciji turnira, ne samo u Crnoj Gori, već i u regionu".

Bonus video: