"Nije pravedno, ona je djevojka u tijelu muškarca"

"Ne želim da je kritikujem, jer je i nju Bog stvorio, ali tijela plivaju protiv tijela. Ona ima muško tijelo i takmiči se protiv žena. Muška tijela se ne mogu promijeniti i uvijek će to biti muško tijelo", rekla Milen

5232 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Dugogodišnja zvaničnica Američke plivačke federacije Sintija Milen podnijela je ostavku nakon što je Lija Tomas dobila dozvolu da se takmiči u ženskoj konkurenciji na univerzitetskom šampionatu SAD.

Lija Tomas je transrodna osoba, prije dvije godine je promijenila pol, a do 2018. je plivala kao muškarac.

Sada je bukvalno "potukla" konkurenciju, ozbiljno je ugrozila univerzitetske rekorde koje drže legendarne olimpijke Misi Frenklin i Kejti Ledecki.

"Ne želim da je kritikujem, jer je i nju Bog stvorio, ali tijela plivaju protiv tijela. Ona ima muško tijelo i takmiči se protiv žena. Muška tijela se ne mogu promijeniti i uvijek će to biti muško tijelo", rekla Milen.

"Saopštila sam svojim kolegama da više ne mogu biti dio sporta koji dopušta osobama koje su rođeni kao muškarci da se takmiče protiv žena. Tako uništavamo plivanje. Neka učestvuje u egzibicionim takmičenjima jer nije fer da ima jednaku šansu kao druge djevojke. Žene nikad neće biti brže od muškaraca u ovom sportu", dodala je Milen.

Lija Tomas ima 22 godine, prošla je sve medicinske kontrole prije nego što je dobila dozvolu da nastavi da pliva za Univerzitet Pensilvanija, ali sada kao žena.

"Plivanje je veliki dio mog života. Plivam od pete godine i to što sam transrodna osoba ne uitče na mene ovom sportu", rekla je Lija.

Tako ne smatra Sintija Milen.

“To što je ona koristila medikamente da snizi nivo testosterona ne mijenja ništa, njeno tijelo ostaje isto. To je tijelo muškarca", kazala je Milen.

Koliko je Lija Tomas bila dominantna govori to da je u trci na 1.500 metara slobodnim stilom pobijedila sa 38 sekundi prednosti u odnosu na drugoplasiranu.

Bonus video: